Zenica

Na ovogodišnjem Dokumfestu pet djela domaćih autora

dokumfest (1)

Filmski program otvara 28. septembra dugoočekivani naslov “Indexi”, prvi i cjelovečernji dokumentarac o kultnoj grupi

Na jedinom bosanskohercegovačkom tematskom filmskom festivalu koji se bavi muzičkim dokumentarcima, Dokumfestu, ove godine će od 27. septembra do 1. oktobra u Zenici biti predstavljeno pet novih djela isključivo domaćih autora.

Dokumfest je pokrenut u Zenici 2016. godine kao regionalni festival muzičkih dokumentarnih filmova, čiji je primarni cilj poticaj bh. produkcije i generalno domaće muzičke scene.

U prve četiri godine prikazano je 56 filmova, a među ukupno 14 dodijeljenih priznanja, šest su pripali bh. filmovima “‘Rock ‘n’ War” Damira Pirića, “Jadranka” Branka Lazića, “Scream for me Sarajevo” Tarika Hodžića, “Dubioza kolektiv: Film za djecu i odrasle” Midhata Mujkića, “Tifa” Bakira Hadžiomerovića i “Priče iza rime” Elme Fetić.

– Vjerujem da je Dokumfest ostvario ono čemu smo težili. Dali smo značajan poticaj bh. autorima, jer umjetnicima je jako važno da imaju festivale na kojima će predstaviti svoja djela. Ranije su to mogli na desetak smotri u regionu, a sada imaju i domaću, na kojoj svakako dobiju posebnu pozornost – kazao je osnivač i direktor festivala Josip Dujmović.

Vrijedan i zanimljiv je i prateći program festivala, promocija muzičke publicistike u regionu.

U zadnjih desetak godina ona buja i objavljuje se niz muzičkih biografija i autobiografija, leksikona i enciklopedija, koje bilježe ključna razdoblja popularne muzike na ovim prostorima. Tako su u okviru Dokumfesta predstavljena djela poznatih regionalnih autora, od Petra Janjatovića do Dušana Vesića, kao i domaćih, Želimira Altarca Čička, Amira Misirlića, Adnana Hamidovića Frenkiea i Borisa Lalića.

Ovogodišnji zenički Dokumfest će početi 27. septembra promocijom nove knjige poznatog beogradskog rock novinara Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu”, koja na emotivan i pripovjedački način govori po mnogima o najbogatijem i najznačajnijem razdoblju ovdašnje rock scene.

Književni sadržaj festivala obogatit će i promocija knjige Ismeta Nune Arnautalića “Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu”, a posebno je vrijedna jer je nastala iz pera suosnivača i člana grupe Indexi u ranom razdoblju. Zanimljivo je da se Arnautalićeva knjiga pojavila prije nekoliko mjeseci samo kao digitalno izdanje, a neposredno prije Dokumfesta izlazi i prvi tiraž u štampanoj formi, te će zenička publika prva imati priliku da kupi ovu vrijednu knjigu po promotivnoj cijeni.

Ova promocija će biti priređena prije projekcije filma “Index”.

Filmski program otvara 28. septembra dugoočekivani naslov “Indexi”, prvi i cjelovečernji dokumentarac o kultnoj grupi. U produkciji BHT1, film su pune tri godine snimali Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, te u svom djelu od 108 minuta, donose autentična svjedočanstva, brojne dokumentarne materijale i neke neotkrivene snimke.

– Dokumfest je premijerom filma o Indexima dobio izuzetnu čast i priznanje za dosadašnji rad i sigurni smo da će publika biti jednako oduševljena kao i mi organizatori – ističe Josip Dujmović.

U preostala tri dana će biti prikazani filmovi “Dr. Zo – Pljuni u šake” Tarika Hodžića (utorak), “Milić Vukašinović – 70 godina doktora za rock ‘n’ roll” Miroslava Čigoje (srijeda) i “Protest u Zemlji karijesa”” Damira Pirića (četvrtak), a potonji tuzlansko-sarajevski autor će iste večeri predstaviti i dijelove svog još nezavršenog filma o sarajevskoj blues rock grupi Foxy Head.

Na projekcijama, uz autore, organizator festivala očekuje i nekoliko muzičara čiji filmovi će biti prikazani i dolazak su već potvrdili Ismet Nuno Arnautalić, Damir Nevesinjac iz Protesta, Dr. Zo. i članovi Foxy Heada.

Uvažavajući mjere zaštite, festivalski programi se održavaju u klubu “Zona” s kapacitetom koji je ograničen u skladu sa preporukama, a ulaz je tradicionalno besplatan.