Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ovogodišnjem MESS-u 23 predstave iz 17 država

mess33333

Slijedeći centralnu temu ‘Otvoreni za sve’, 58. Međunarodni teatarski festival MESS bit će otvoren u subotu 29. septembra istoimenom predstavom argentinske redateljice i koreografkinje Contanze Macras.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istaknuo je na današnjoj pres konferenciji dozu uzbuđenja s kojom, bez obzira na dugogodišnje iskustvo, dočekuju taj festival.

– Teatarski festivali su specifični. Stotine ljudi, desetine kamiona punih opreme uskoro će krenuti prema Sarajevu i pred publikom MESS-a odigrati svoje predstave. Svaka teatarska predstava se, na određeni način, igra samo tada, samo tu i samo u tom trenutku. To je jedna od najuzbudljivijih stvari kad je u pitanju teatar – naglasio je.

Pojašnjava da ovogodišnji Festival MESS čine tri segmenta (sam Festival, Mali Mess – program za djecu i MESS Forum). Na sceni i van nje, MESS će se baviti različitim pitanjima (diskiminacije, etike, osobnim izborima, balkanskim mitovima, odnosom prema kulturno-historijskom naslijeđu….).

Vrijednosti tog festivala u današnjem susretu sa novinarima istaknuli su i Aleš Kurt i Izudin Bajrović, čelni ljudi Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta Sarajevo koji su neki od partnera MESS-a.

Međunarodni teatarski festival MESS bit će održan od 29. septembra do 6. oktobra, a publika će moći pogledati 23 predstave iz 17 država. Na Festivalu će sudjelovati oko 500 umjetnika.