Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorišne igre

Na radionici pokreta i glume najmlađi se druže i stiču samopouzdanje

l_1102a1e87f706d3f767d943b8b9c6103

Na radionice pokreta i glume koje se održavaju u Domu kulture Jajce dolazi oko 15 mališana iz Jajca i okoline

Radionica  za mlade (workshop pokreta i glume) održava se u okviru Pratećeg programa Pozorišnih igara u Jajcu a vodi je glumac, teatrolog i prevodilac Hasan Zahirović.

Hasan Zahirović  diplomirao je na Fakultetu humanističih nauka na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, odsjek dramska umjetnost – gluma, magistrirao  je teatrologiju na Filozofskom fakultetu Masarikovog univerziteta u Brnu, a doktorski studij završava na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu (DAMU), na odsjeku Scenologija. Zaposlen je kao predavač na Šljeskom univerzitetu u Opavi, gdje ujedno vodi i katedru Kulturna pozorišna dramaturgija.

Na radionice pokreta i glume koje se održavaju u Domu kulture Jajce dolazi oko 15 mališana iz Jajca i okoline.

Voditelj radionica Hasan Zahirović kaže da su radionice prvi put uvedene na Festival, te naveo da na festivalima ovog tipa obično ne postoje radionice za djecu.

-Djeca su iz različitih škola. Čak ih najviše ima iz škole koja je dvije škole pod istim krovom, jako mi je drago što su tu upravo djeca iz te škole. Ovdje možemo da se družimo i uglavnom da s igramo. Da kreiramo, da radinica bude vesela ali i da bude poučna didaktična…

Zahirović kaže da na ovoj radionici rade bajku. A kako on dolazi iz Češke to je bajka Karela Čapeka o poštenju, porodici…

Zahirović kaže da se tokom radionica uči i o kolektivoj umjetnisti, o međusobnom pomaganju, jer se i na sceni i u živitu treba međusobno pomagati.

Ena Bičo ima 12 godina raduje je učešće na radionici na kojoj stiče nova prijateljstva, nove vještine, samopouzdanje, uči glumiti i zabavlja se.

Viktorija Ladan ima 11 godina a na radionice je došla da se oslobodi treme i da se uči glumi, te da nađe nove prijatelje. A od uloga želi biti Palčica.

– Ona je mala, lijepa i rodila se u pupoljku od cvijeta – kaže Viktorija Ladan.

I ostali učesnici radinice, tačnije učesnice i jedan dječak, prije svega ističu da imaju prilku da se druže, upoznaju, da se i na ovaj način oslobode treme, uče o glumi…