Narodno pozorište Sarajevo

Na repertoaru balet, opera i dramska predstava

Narodno_pozorište

Na sceni Narodnog pozorišta 26.januara bit će izvedna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobna frula“

Do kraja januara ljubitelji pozorišne umjetnosti imat će priliku u Narodnom pozorištu u Sarajevu pogledati tri predstave, najavljeno je iz tog pozorišta.

U utorak, 22. januara, na repertoaru je balet “Okovani Prometej” u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač koje je napisala i libreto prema motivima Eshilove tragedije „Okovani Prometej“.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Balet NPS uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Opere NPS i Sarajevska filahrmonija pod dirgentskom palicom Nade Matošević Orešković.

Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov. Posebnost tog komada, u muzičkom i koreografskom smislu, je ritual koji je od egzistencijalne važnosti za likove u predstavi i koji se nametnuo kao osnova za kreiranje koreografske koncepcije.

Za 23. i 29. januar planirana je izvedba dramske predstave „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ u kojoj se tematiziraju događaji iz života jednog od najznačajnijih bh. vladara.

Rađena je prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je uradio Hasan Džafić, a režiju potpisala Tanja Miletić-Oručević.

Na sceni Narodnog pozorišta 26.januara bit će izvedna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobna frula“ u režiji Muhamdea Hrustanovića. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego.

Ta opera briše sve konzervativne linije ražmišljanja, te pokazuje da u biti vlast bez žena nije moguća. U „Čarobnoj fruli“ se brišu granice između dobrog i lošeg, svaki čovjek ima dva lica koja, ovisno o situaciji, dolaze na vidjelo. Opera je i ljubavna priča dvoje djece koji tokom dramske radnje „odrastaju“ i postaju zreli kako bi na kraju bili u mogućnosti isključivo u zajedništvu preuzeti moć nad dobrim, te vladati pravedno, vođeni ljubavlju.