Kultura

Ismir Fazlić

Na repertoaru predstave koje su obilježile rad Pozorišta mladih

10/03/2020

Fazlić naglašava da Pozorište mladih ima bogatu zbirku marioneta, a dio bi trebalo da bude prezentiran na izložbi planiranoj za novembar ove godine

Pozorište mladih Sarajevo obilježit će 70 godina postojanja i rada raznovrsnim aktivnostima tokom kalendarske godine, a mart je repertoarski u znaku predstava koje su obilježile posljednjih dvadeset godina te institucije kulture.

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić najavio je da će obilježavanje započeti premijerom lutkarske predstave ‘Tobija’ u režiji Maria Drmaća, koja je najavljena za srijedu 11. mart. I ostatak mjeseca bit će, kaže, u znaku važnih predstava.

– Na scenu smo vratili predstavu ‘Kokoška’, vraćamo ‘Vremenski tunel’, ‘Aladina’. U martu će ići taj ciklus predstava. Predstave koje su proteklih dvadeset godina obilježile rad Pozorišta mladih bit će na repertoaru – kazao je.

Za septembar je najavio akademiju kao i prigodnu monografiju u povodu godišnjice Pozorišta mladih Sarajevo. Autorstvo su povjerili Dubravki Zrnčić Kulenović, koja će monografiju pripremiti zajedno sa suradnicima.

Fazlić naglašava da Pozorište mladih ima bogatu zbirku marioneta, a dio bi trebalo da bude prezentiran na izložbi planiranoj za novembar ove godine.

– Više bih to nazvao nacionalno blago. Imamo oko 150 marioneta (mala lutka s pokretnim udovima koja može da podražava ljudske kretnje – pokreti udova izvode se pomoću konca ili žice), koje se na taj princip izrađuju još u Češkoj. Imali smo izvrsne majstore u Pozorištu mladih. Volio bi da sve to javnost vidi, da bude stalna muzejska postavka tih lutki u foajeu Pozorišta mladih. Ići ćemo u tom pravcu, nadam se da ćemo uspjeti. Ali obećavam da ćemo uraditi izložbu 15 do 20 lutaka, u povodu godišnjice Pozorišta mladih – naglasio je.

U Sarajevu su 1950. godine osnovana dva teatra za djecu – Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka. Udružuju se 1977. godine i nastaje Pozorište mladih, s dvije samostalne scene – Lutkarskom i Dramskom.

Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno je i osobama s invaliditetom. Kroz projekt ‘Kultura pripada i meni’ 2018. godine Pozorište mladih Sarajevo prošlo je kroz proces prilagodbe da bi u predstavama mogao uživati svaki ljubitelj teatarske umjetnosti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.