Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Na repertoraru SARTR-a četiri predstave s titlovima na engleski u februaru

l_481174bd68f4e1d54ef7532b37848d7c

Riječ je o predstavama “Sarajevo feeling“ Almira Bašovića u režiji Thomasa Steyaerta, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, “Rechnitz -anđeo uništenja” Elfriede Jelinek u režiji Sabine Mitterecker i “Jedvanosimsobomakalomistobo” Aleša Kurta/Nejre Babić u režiji Aleša Kurta

Sarajevski ratni teatar (SARTR) će u februaru omogućiti zajednici engleskog govornog područja koja živi u Sarajevu da gleda četiri predstave sa titlovima na engleskom jeziku.

Riječ je o predstavama “Sarajevo feeling“ Almira Bašovića u režiji Thomasa Steyaerta, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, “Rechnitz -anđeo uništenja” Elfriede Jelinek u režiji Sabine Mitterecker i “Jedvanosimsobomakalomistobo” Aleša Kurta/Nejre Babić u režiji Aleša Kurta.

Drama “Sarajevo Feeling” Almira Bašovića se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igora Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno.

“Moj sin samo malo sporije hoda” prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda. U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak, Enes Kozličić.

Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire – od kojih je jedan bio njen ljubavnik – a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. U predstavi Igraju: Selma Alispahić, Jelena Kordić Kuret, Sead Pandur, Džana Džanić i Dražen Pavlović.

“Jedvanosimsobomakalomistobo” kreće od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo. U predstavi igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Sanjin Arnautović i Ivana Vlašić.