Prezentirana knjiga “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi”

Jugoslavija u istorijskoj perspektivi

Helsinški parlament za ljudska prava u Srbiji objavio je knjigu “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” koja je predstavljena večeras u Sarajevu, a govori o državi koja je postojala od 1918. do 1992. godine.

Radi se o projektu koji je dugo trajao i okupio stručnjake iz država bivše Jugoslavije i drugih evropskih država, a sastavni dio je i web portal čiji sadržaj će se još proširivati.

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da je Jugoslavija bila iznimno složena država i trebalo je mnogo mudrosti i sposobnosti da se održi, a za knjigu kaže da očekuje i dobre i loše komentare.

Ističe da je ideja za taj projekt nastala prije svega zbog, kako je kazala, stava prema Jugoslaviji i načinu kako se ona tumači u svim državama nasljednicama. Dugo je vremena trebalo da se taj projekt realizira, a za polaznu tačku uzeli su činjenica da je Jugoslavija bila realnost koja je trajala tako dugo te okvir koji je poslužio za emancipaciju svih njenih naroda u raznim segmentima (kulturološkom, obrazovnom….).

Vrijednost te knjige, posebno za mlade ljude, istaknuo je i Bogić Bogićević te kazao da se Jugoslavija raspala na najgori mogući način, “gdje su proizvođači rata, stradanja, mržnje i straha uništili toliko života, porušili zemlju”.

Moderator večerašnjeg skup Husnija Kamberović ističe da se na Jugoslaviju uglavnom gleda iz perspektive njezina raspada, a kad se spomene ta država onda se percepcija svega što se dešavalo na kraju njenog postojanja prenosi na čitavu njenu historiju.

– U ovoj knjizi se pokušao dati širi odgovor i okupiti različite percepcije Jugoslavije i različita iskustva i vidjeti šta se to dešavalo u toj državi (tokom njene historije) da bi se njezin kraj mogao bolje razumjeti pogotovo zašto je taj kraj bio tako krvav – naglasio je.

Profesor dr. Nenad Makuljević večeras je govorio o kulturološkom aspektu razvoja Jugoslavije, te posebno naglasio jugoslavensko kulturno naslijeđe u materijalnom smislu za koje kaže da ga treba sačuvati i ne dozvoliti da bude preimenovano niti da propadne. Istaknuo je i dobru suradnju među ljudima raznih profila iz država bivše Jugoslavije posebno među umjetnicima koji jako dobro surađuju. Doktor Marko Attila Hoare posvetio se periodu Drugog svjetskog rata, dok je dr. Vera Katz prezentirala sadržaj web portala koji je sastavni dio tog projekta.

Knjiga “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” predstavljena je u okviru Sajma izdavača BiH “Knjiga u nišama”, koji se održava od 25. do 29. novembra u Bosanskom kulturnom centru.