Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državno ministarstvo odgovorno

Na Sajmu knjiga bez štanda za stvaraoce iz dijaspore, prvi put nakon 15 godina

sajam knjiga – fena (1)

Pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo Kemo Sarač istovremeno skreće pažnju da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice od 2004. do 2019. godine pružalo podršku u toj oblasti (izuzimajući 2020. i 2021. između ostalog i zbog pandemije COVID-19)

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ove godine, na Sajmu knjige u Sarajevu, nema svoj štand odnosno štand koji je u ranijem periodu bio rezervisan za književnike i pisce iz iseljeništva. Razlog je što budžet institucija BiH nije usvojen kako za 2021. godinu, tako i za 2022. godinu te su institucije BiH u cijelom tom periodu na privremenom finansiranju.

Pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo Kemo Sarač istovremeno skreće pažnju da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice od 2004. do 2019. godine pružalo podršku u toj oblasti (izuzimajući 2020. i 2021. između ostalog i zbog pandemije COVID-19).

– Podrška Ministarstva podrazumijevala je najam štanda za pisce iz dijaspore svake godine, podršku prezentacijama na centralnoj bini, podršku u promociji pisaca iz dijaspore i povremeno sufinansiranje troškova putovanja učesnicima – kazao je za Fenu Sarač.

Kako je naglasio, u okviru promocije književnog stvaralaštva dijaspore učesnici su bili pisci, književnici i autori naučne literature iz dijaspore iz raznih zemalja svijeta (Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Danske, Norveške, Švedske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kanade, Italije).

– Na svakom sajmu učestvovalo je i predstavilo se u prosjeku oko 20 autora iz dijaspore, s tim da su često dodatno promovirani i autori koji fizički nisu mogli bili prisutni na sajmu – kazao je.

Sarač tako ističe npr. Bekima Sejranovića (Norveška) koji je dobitnik Nagrade ‘Meša Selimović’ za najbolji roman objavljen u 2008. godini na jezičnom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, za roman ‘Nigdje, niotkuda’.

Među tim autorima su i Alen Mešković (Danska) – nagrađivani danski pisac bh. porijekla, a po njegovom romanu urađene su pozorišne predstave u BiH, Hrvatskoj i Njemačkoj. Potom Jasna Šamić (Francuska) – univerzitetski profesor, autorica brojnih književnih djela na bosanskom i francuskom jeziku, Goran Sarić (Holandija) – pjesnik i prevodilac, Midhat Ajanović (Švedska) – pisac, filmski radnik, karikaturista, univerzitetski profesor, dobitnik švedske nagrade za najbolje književno djelo pisca useljeničkog porijekla.

Na sarajevskom sajmu knjiga posljednjih godina promovirana su djela i Josipa Ostija (Slovenija) – pjesnika, prozaiste, esejiste, književnog kritičara, antologičara, prevodioca sa slovenskog i urednika, Ismeta Bekrića (Slovenija) – dječijeg pisca, dobitnika brojnih nagrada za dječiju književnost, Žarka Milenića (Rusija) – književnika, prevodioca, novinara te književnog i kazališnog kritičara, te Predraga Fincija (Velika Britanija) književnika i filozofa, univerzitetskog profesora, Saše Stanišića (Njemačka) dobitnika najvećih njemačkih nagrada za pisce kojima njemački nije maternji jezik, Emsure Hamzić – Sladoje (Srbija) koja piše poeziju, prozu, drame, eseje, dobitnica je više književnih nagrada i priznanja, kao i Muniba Delalića (Norveška) – pjesnika i književnog prevodioca s norveškog, dobitnika više nagrada.

Među tim autorima su i Refik Ličina (Švedska) – pjesnik i književni prevodilac sa švedskog, dobitnik više nagrada, Dragoslav Dedović (Njemačka) – pjesik, esejista, novinar, više puta nagrađivan, kao i Pero Zubac, Mišo Marić, Valerija Škrnjar – Tvrz, Goran Simić, Idriz Saltagić, Uzeir Bukvić, Šimo Ešić, Amir Bukvić, Milena Rudež, Tomislav Dretar, Izet Muratspahić, Safeta Obhođaš, Igor Divković, Enisa Popović Čengić.

U okviru promocije stručnih i naučnih djela dijaspore prezentirane su i promovirane knjige iz različitih naučnih oblasti (jezik, književnost, manjinska prava, pravo, obrazovanje, udžbenici za dopunsko obrazovanje, političke nauke, migracije umjetnost, ekonomija, građevina, informatika i dr.)

U oblasti izdavaštva dijaspore promovirani su periodika, novine, časopisi, godišnjaci, zbornici i monografije bh. organizacija među kojima su Glas BiH, Monografija Saveza BH udruženja Švedske i Žena iz Švedske, Bosanska pošta iz Norveške, Nur iz Danske, Sabah i Zambak iz SAD-a, Bosančica iz Belgije, Sebilj iz Italije, Haber i Glas dijaspore iz Velike Britanije i drugi.