mostar

Na Šantićevim večerima otvorena izložba “Zadužbina Neimarević”

zaduzbina neimarevic

Jubilarne Šantićeve večeri, koje se održavaju u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, bit će zatvorene 6. novembra

“Zadužbina Neimarević” naziv je izložbe koja je u srijedu navečer otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, u okviru 100. Šantićevih večeri poezije, a na kojoj su predstavljena izabrana likovna djela iz legata Save i Ksenije Neimarević.

Izložbu je otvorila konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, koja je zahvalila organizatorima što su predstavili ovu vrijednu kolekciju te naglasila kako je zadovoljstvo imati priliku na jednom mjestu uživati u djelima velikih slikara.

– Ova izložba omogućila je da se večeras u Mostaru oživi Šantićev duh i da se čuvaju vrijednosti za koje se i on zalagao – kazala je Bakoč.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača Dalibor Nikolić naglasio je kako je izloženo dvadesetak djela, a da je odabir napravljen po principu kvalitete, onoga što je relevantno iz kolekcije Neimarević i onoga što su smatrali da bi publika u Mostaru trebala vidjeti.

– Dio je to povijesti i umjetnosti našeg grada, jednog razdoblja koje, po mom mišljenju, nije dovoljno predstavljeno. Zaista se imamo čime podičiti i ova izložba upravo o tome i govori – ocijenio je Nikolić.

Predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović poručila je kako su se ovom izložbom željeli prisjetiti porodice Neimarević koja je ostavila važnu i veliku zadužbinu slika gradu Mostaru.

– Radi se o jako vrijednoj kolekciji koja je ovom gradu ostavljena 1988. godine, a riječ je o djelima 17 znamenitih autora iz antologije jugoslavenske likovne umjetnosti – naglasila je Šagovnović.

Kako je dodala, želja porodice Neimarević bila je da se na taj način zauvijek vežu za Mostar, da se na neki način obrazuju generacije, ali i da domaća i svjetska javnosti vidi ta vrijedna djela.

– Željela bih da i ova izložba bude podsjećanje na porodicu Neimarević i njihovu želju da njihova zadužbina ne bude zaboravljena, nego da se ova djela, zapravo, ponovo nađu u srcu Mostara, uz Stari most, te da ih vide oči domaće, ali i svjetske javnosti – poručila je Bjelica Šagovnović.

Izložbu “Zadužbina Neimarević” organizirali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača”.

Jubilarne Šantićeve večeri, koje se održavaju u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, bit će zatvorene 6. novembra.