Kultura

Na Sarajevskim danima poezije prezentacija antologija na makedonskom i danskom

16/10/2018

Sarajevski dani poezije ove će godine biti održani 57. put, od 17. do 19. oktobra, a iako će biti u skromnijem izdanju nego ranijih godina cilj je očuvati višedecenijsku tradiciju te manifestacije.

Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, koje organizira manifestaciju, Hadžem Hajdarević istakao je na pres konferenciji da je ovogodišnji budžet Dana poezije oko 20.000 KM, navodeći da je prije desetak godina on iznosio 100.000 KM.

Dani poezije štampali su knjigu ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Bosanski stećak” Bogomila Đuzela, kao vrijedno izdanje koje će ostati i nakon što manifestacija bude završena.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskih dana poezije Mile Stojić rekao je da je ove godine u fokusu manifestacije makedonska književnost te autori iz te susjedne zemlje.

Tako iz Makedonije dolazi i ovogodišnji dobitnik nagrade “Bosanski stećak” pjesnik Bogomil Đuzel, jedan od najznačajnijih pjesnika ne samo u Makedoniji, nego i na Balkanu i u Evropi.

Stojić navodi da su ove godine Dani poezije prvi put na bosanskom jeziku štampali knjigu tog autora “Odisej u paklu”.

Na Sarajevskim danima poezije bit će predstavljena Antologija bh. poezije na makedonskom jeziku koju je sastavio Tihomir Jančovski, a također i Antologija bh. poezije na danskom jeziku koju je uredio danski pjesnik Thorvald Berthelsen.

Ove antologije, kako je ocijenio Stojić, refleksije su na ono što se radi i piše u BiH.

Na ovogodišnjim Danima poezije učestvovat će oko 40 pjesnika koji dolaze prvenstveno iz BiH, ali i Makedonije, Srbije, Hrvatske, Danske, Francuske i Crne Gore.

Zvanično otvaranje Sarajevskih dana poezije bit će upriličeno sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH uz izložbu neizlaganih i neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.