Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo drama “Moja fabrika”

Moja Fabrika222

U srijedu, 10. 5. 2017. u okviru XVI festival bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. sarajevska publika moći će će pogledati dramu “Moja fabrika“ Bosanskog Narodnog
pozorišta Zenica, nastalu prema knjizi autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.

Predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo počinje u 19:30h.

Predstava „Moja Fabrika“ prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali. Oni nešto mlađi, pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje. Indiferentna sadašnjost, natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost. Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje povijest svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jest da je u njezinoj srži radnička obitelj koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička obitelj zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad“.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, koja radi u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.