Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras predstave SNG Ljubljana

narodno pozoriste sarajevo

Na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta večeras će se predstaviti ansambl SNG Opera in balet Ljubljana s predstavama “Pet tangov” i “Kaktusi”.

Tim povodom upriličena je i pres-konferencija u Narodnom pozorištu, a prisutnima su se obratili Sanja Nešković- Peršin, umjetnička direktorica baleta SNG Ljubljana, solisti baleta Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski i Lukas Zuschlag, te muzičari Marko Hatlak i Martin Žužek.

Predstave “Pet tanga” i “Kaktusi” koje je evropska kritika proglasila baletnim bestselerima, potpisuju evropski koreografski bardovi Hans van Manen i Alexander Ekman.

Ova djela na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta bit će izvedena večeras u 20 sati.

Sanja Nešković- Peršin istakla je da joj je drago što je nakon duže vremena Balet SNG Ljubljana na sceni sarajevskog pozorišta.

“Pet tangov” kako je istaknuto je interaktivna predstava gdje su u interakciji muzičari, koji sviraju uživo i plesači, što i nije uobičajeno za balet.

Martni Žužek je rekao da svira u orkestru Opere već 20 godina i da do sada nije bio na sceni s baletanima.

-Drugačije je kad moramo da šetamo između baletana, da budemo u interakciji. Nakon dvadeset godina u Operi sad drugačije gledam na balet – naveo je Žužek.

Umjetnička direktorica Balet festa Sarajevo Edina Papo istakla je da je riječ o tip predstavama.

Osmo izdanje međunarodnog Balet festa Sarajevo zvanično je otvoreno izložbom fotografija postavljenom u Galeriji Novi hram, koja je posvećena velikom bh. solisti, pedagogu i koreografu Franji Horvatu.

Ovogodišnje izdanje Balet festa održava se od 21. do 28. septembra.