Slikarke Ivane Ćavar

“Na tragu sunca” na Mostarskom proljeću

izlozba fena

Naveo je kako je Ivana Ćavar umjetnica čiji gotovo cijeli likovni opus senzibilno korespondira sa Suncem., a što je razumljiv izbor, budući da je Sunce, u svojoj suštini, izvor svega, ponajprije života

Likovni program Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar ugostit će danas u Galeriji “Rondo” u Mostaru umjetnicu Ivanu Ćavar i njezinu izložbu “Na tragu Sunca”.

Upravo je Sunce, kako piše urednik izložbe Dragan Marijanović, čest objekt njezina slikarstva, ne u osnovi svoje forme ni oblika, nego u smislu učinaka s kojima je u interakciji s umjetničinim stvarnim autorskim opsesijama.

“Sve su to forme u natruhama, i ljudi, i objekti, i blagost tonova jedinstveni su u svim njezinim radovima do sada. Ivana je tako neka vrst umjetničkog provodnika energije između značenja i moći sunca s temama koje slika. Stoga se njezini ujednačeni blagi koloriti i način njihove primjene u kritičara i ljubitelja slikovnosti doživljavaju sedativno i opuštajuće. I podsjećaju da se nije mudro odmicati od tragova sunca, koje možemo doživljavati i kao zbrojni element prirodnih vrednota univerzuma, uzbibana i sve podložnijeg pokušajima nasilne destrukcije”, kazao je Marijanović.

Naveo je kako je Ivana Ćavar umjetnica čiji gotovo cijeli likovni opus senzibilno korespondira sa Suncem., a što je razumljiv izbor, budući da je Sunce, u svojoj suštini, izvor svega, ponajprije života.

Ivana Ćavar rođena je 22. prosinca 1973. godine u Širokom Brijegu. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je slikarstvo 1999., u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Studijski je boravila u Parizu 1999., na Ecole Nationale Superieure d'Arts, Lorient 2001. godine i u rezidenciji Cité Internationale des Arts, Paris 2016. godine. Godine 2005. završila je poslijediplomski studij slikarstva Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu kod pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana, čime je stekla zvanje magistrice Ars sacra.

Godine 2008. postaje docenticom i u tom zvanju ostaje do 2014. kada postaje izvanrednom profesoricom. Danas kao redovita profesorica radi na kolegijima Mali akt II, Plastična anatomija I i II, Uvod u diplomski rad – slikarstvo I, II i III , Diplomski rad. Izlagala je na tridesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru akademske 2016./17. godine obranila je doktorsku disertaciju iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća pod mentorstvom prof. Vasilija Josipa Jordana.

Izložba će biti otvorena u 12 sati.