Kultura

neum

Na trećem danu NAFF-a filmovi sa snažnim porukama

29/06/2021

Osim prikazanih filmova tijekom trećeg dana trajanja NAFF-a održana je i video konferencija ''Očuvanje životnog okoliša kao tema u animiranom filmu'', koju ove godine podržava Fondacija Friedrich Ebert za jugoistočnu Europu

Sa završetkom trećeg dana 16. izdanja Festivala animiranog filma u Neumu – prikazano je ukupno 87 filmova u dva takmičarska programa, te u panorama programu.

Od 13 zanimljivih filmova koji su prikazani treće večeri u okviru natjecateljskog autorskog programa, posebnu pozornost privukao je film ”The march of the missing” (Pohod nestalih) iz Meksika. Film je rađen u pandemijskoj 2020. godini, i to u 2D tehnici, saopćili su organizatori.

Mirni prosvjed, nasilje države i nestali mladi ljudi kao tema filma

Autor filma Marcos Almada, koji je inače autor knjiga za djecu, ilustrator i redatelj kazao je kako je ideja filma potekla nakon tragičnog slučaja Ayotzinapa u Meksiku – gdje su 43 učenika koji su sudjelovali u mirnim prosvjedima, nestala i čija tijela do danas nikada nisu pronađena.

”Ideja za ilustrirani strip tada je stavljena na policu, prije nego što je 2017. godine ponovno zamišljena kao parabola u obliku ovog kratkog filma, ispričana u obliku alegorije koja se bavi istim temeljnim temama disidentstva, mirnog prosvjeda i represivnog nasilja države ”, kazao je autor Marcos Almada.

On dodaje kako je na svu sreću film završen prije službenog početka pandemije te da je Meksiko zemlja u razvoju u pogledu audiovizualne industrije, pa je pronalaženje resursa za velike projekte ogroman izazov.

”Ipak, pronalazimo načine za produkciju vrhunske neovisne animacije, a filmovi koji se bave socijalnim pitanjima vrlo su nam važni u ovim teškim vremenima za našu naciju koja svakodnevno trpi puno nasilja”, mišljenja je ovaj meksički autor – koji je publici NAFF-a poslao posebnu poruku: ”Nadam se da teme pravde, neslaganja i naše svakodnevne borbe za bolji svijet mogu odjeknuti i u vašoj zemlji”.

Animacijom do ekološke osviještenosti

Osim prikazanih filmova tijekom trećeg dana trajanja NAFF-a održana je i video konferencija ”Očuvanje životnog okoliša kao tema u animiranom filmu”, koju ove godine podržava Fondacija Friedrich Ebert za jugoistočnu Europu.

Naime, prikazani su animirani filmovi čija je tema zaštita okoliša i suočavanja s klimatskim promjenama, a u konferencijskom dijelu Festivala govorili su autori filmova iz Kine, Ekvadora, Nizozemske, Francuske i Irske te Selma Šehović, predstavnica FES SOE ureda.

”Teme zaštite i očuvanja životne sredine, te klimatskih izazova, često se razmatraju u okviru stručnih i nerijetko, visokopolitičkih diskusija, što ih čini manje dostupnim u javnom prostoru. Ipak, životi svih nas neizbježno su pod utjecajem problema koji ugrožavaju zdravlje okoline, i samim tim zdravlje ljudi. Stoga, neizmjerno je važno podizati svijest u javnom prostoru o tome na koji način je okolina ugrožena, te kako rješavati te izazove, individualno i sustavno”, kazala je Selma Šehović tijekom video konferencije.

Jedan od filmova koji šalje važnu poruku o klimatskim promjenama, a prikazan je na NAFF-u, je i kratki film ”Putni pupoljak”.

”Putni pupoljak je moj prvijenac i veoma sam ponosan na njega. Želio sam da bude smiješan i sadržajan, nadam se da sam uspio ostvariti svoje namjere”, kazao je Niall Farrell, redatelj iz Dublina, koji je nedavno s televizije prešao na animaciju.

Irene Blei, autorica filma ”Stablo je posađeno” je kroz sadnju stabla, kako kaže, imala jednostavan cilj. Prema njezinim riječima, film je kao čitanje knjige i slušanje glazbe.

”Socijalna poruka je ekologija. Svaki put kada sam pravila film bio je za djecu, međutim, ovaj je za odrasle kao i za djecu, kako bi svi shvatili moju poruku. Tko razumije moju poruku moći će da vidi stablo kako raste, da uživa u njegovom mirisu, ali i pjevanju ptičica na njemu. Jednom kada je posađeno, drvo će uvijek cvjetati i pronaći način da potraje”, kazala je Irene Blei.

Online i uživo

I ove godine, kao i prethodne, uživo projekcije može gledati samo publika u Cetinju – dok ostali filmove mogu pratiti online.

Podsjetimo u odnosu na prethodne godine, ove godine na festivalski natječaj NAFF-a pristiglo je rekordnih 3.080 filmova iz 108 zemalja svijeta. Nakon selekcije izabrana su 123 filma u natjecateljskom programu i 68 filmova koji se prikazuju u okviru panorama programa. Filmovi koji se prikazuju u ova dva programa dolaze iz 49 zemalja svijeta.

Proglašenjem najboljih filmova Festival se završava 1. srpnja, a bit će dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.