Narodno pozorište Sarajevo

Na Trgu Susan Sontag izložba “Theatrum Memoriae” u čast stote godišnjice

nps_izlozba

Stogodišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) – jedine bh. teatarske kuće koja pod svojim krovom objedinjava Dramu, Operu i Balet – ove jeseni bit će proslavljena izvođenjem tri premijere kojima je (prije 100, 75 i 71 godinu), inaugurirano djelovanje tri njegova umjetnička segmenta, saopćeno je iz NPS

Izložba “Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021)”, čiji koncept autorski potpisuje historičar umjetnosti i komparativist Igor Vučak, bit će otvorena večeras na Trgu Susan Sontag ispred zgrade pozorišta u čast velikog jubileja Kuće na obali – 100. godišnjice njenog postojanja.

Stogodišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) – jedine bh. teatarske kuće koja pod svojim krovom objedinjava Dramu, Operu i Balet – ove jeseni bit će proslavljena izvođenjem tri premijere kojima je (prije 100, 75 i 71 godinu), inaugurirano djelovanje tri njegova umjetnička segmenta, saopćeno je iz NPS.

Pored “Protekcije” (Nušić), “Prodane nevjeste” (Smetana) i “Žetve” (Papandopulo), sarajevsko Narodno pozorište je kroz stogodišnje djelovanje realizovalo više od 1.500 premijera, a sve to u unutrašnjosti jedne od najimpozantnijih austrougarskih građevina u srcu grada, u nekadašnjem Društvenom domu koji je 1896. projektovao Karel Pařík, “Čeh koji je gradio evropsko Sarajevo”.

Povodom tih nevjerovatnih stotinu godina, Narodno pozorište će upriličiti izložbu pod nazivom “Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021)”. Kao izložba minimalističkog karaktera, ona kroz odabranu arhivsku građu nastoji približiti neke od značajnih trenutaka Drame, Opere i Baleta koji su obilježili svako od deset desetljeća u historiji velike Kuće na Obali.

Na Trgu Susan Sontag tako će od večernjih sati oživjeti mnogi pozorišni trenuci “izmješteni” iz unutrašnjosti teatra na otvoreni urbani prostor trga, na taj način približavajući pozorišnu historiju građanima i publici. Kroz fotografije predstava, pred nama će ponovo oživjeti neki od književnih likova iz djela Molièrea, Shakespearea, Čehova, Strindberga, Brechta, Millera, Becketta, Pamuka, Kulenovića, Nušića, Selimovića, Samokovlije, Sidrana i drugih značajnih domaćih, regionalnih i inostranih autora, a publika će moći vidjeti i neke odabrane trenutke iz domaćih i klasičnih opera: „Prodana nevjesta“, „Don Carlos“, „Moć sudbine“, „Koštana“, „Carmen“, „Hasanaginica“, „Don Pasquale“, „Turandot“, „Nikola Šubić Zrinjski“, „Aida“ i „Ekvinocij“, samo su neke od njih. „

“Theatrum Memoriae” će ponuditi i osvrt na značajne trenutke iz baletne umjetnosti: „Žetva“, „Grozdanin kikot“, „Ohridska legenda“, „Labudovo jezero“, „Giselle“, „Bahčisarajska fontana“, „Bolero“, „Carmen“, „Hasanaginica“, „Okovani Prometej“, „Plavo“, te međunarodno nagrađivane scenske kantate „Carmine Burane“ premijerno izvedene u NPS 1984. godine.

Dizajn i grafička priprema djelo su dizajnera Dine Hujića (Agencija Fabrika), a izvršni producent projekta je Ismar Hadžiabdić (NPS).

Pored fotografija koje prikazuju samo neke od mnogobrojnih projekata Narodnog pozorišta kroz dekade njegovog historijskog razvoja, svaki od “panoa pozorišnih sjećanja” ili svaki segment izložbene postavke proširen je i hronološkim aspektom. Vremeplovom unutar kojeg publika može pronaći izdvojene pozorišne projekte, predstave, gostovanja, nagrade, ali i neka od velikih pozorišna imena upisana u historiju NPS, koliko je to prostor izložbe dozvoljavao.

Mnogobrojni domaći i gostujući reditelji, umjetnici ansambala Drame, Opere i Baleta iz različitih generacija, kompozitori, dirigenti, koreografi, scenografi i kostimografi, teatrolozi i upravnici, doprinijeli su – zajedno sa pozorišnim radnicima i onim tihim ljudima iza scene – historijskom razvoju Narodnog pozorišta kroz njegovo sada već stogodišnje djelovanje u Bosni i Hercegovini.

– Pozorište je u svim tim desetljećima bilo jedan od najznačajnijih hramova bh. kulture i umjetnosti. Kao i uporište građanskog duha, pamćenja i društvene svijesti, pokazujući svojim dugogodišnjim djelovanjem da može biti i uporište onog neprocjenjivog fenomena povezanog sa gradom u kojem danas obilježava stogodišnji jubilej svoga postojanja… Sa Sarajevom, njegovim nepokolebljivim duhom i njegovom kulturom, kroz desetljeća – navodi se u saopćenju koje potpisuje autor izložbe Igor Vučak.