Kultura

veliki jubilej

Nacionalna i unverzitetska biblioteka BiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

22/10/2020

Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada.

Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine.

– Biblioteka 31. oktobra navršava tačno 75 godina rada, ali mi ćemo iz praktičnih razloga rođendan obilježiti u četvrtak, 29. oktobra svečanom akadamijom, izložbom i projekcijom video zapisa, kada ćemo sumirati sve naše aktivnosti u proteklim godinama. Bit će to prilika da se prisjetimo puta koji je započeo 31. oktobra 1945. godine – kazao je Ovčina.

Podsjetio je na bogatu historiju NUBBiH, te na njeno spaljivanje u agresiji na BiH 1992. godine, kada su se njene prostorije nalazile u Vijećnici.

– Tada smo ostali gotovo bez svega, oko 90 posto bibliotečkog fonda je nestalo u požaru, ali uprkos tome ni jedan dan nismo prekidali s radom – dodao je.

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić istaknula je da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija državnog značaja u BiH, te da su zbog tog stanja fondovi NUBBiH došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

– Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom BiH – podvukla je Smajić.

Kako je kazala, NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, ali pored “fizičke” izložbe, u planu su i virtuelne izložbe koje će omogućiti zainteresiranim da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.