Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BNP Zenica

Nagrada “Adem Ćejvan” dodijeljena Hasiji Borić-Stojić

hasija boric (1)

Na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ je odigrana predstava autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ u produkciji Udruženja „Exillium“

Četvrti dan XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. u BNP-u je protekao u znaku Pratećeg programa i dodjele Nagrade „Adem Ćejvan“.

U Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u subotu promovirana knjiga Dževdeta Tuzlića „Život na stiku“ o kojoj su govorili Mladen Bićanić, Ratko Orozović i Nedžad Fejzić.

Na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ je odigrana predstava autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ u produkciji Udruženja „Exillium“.

– U brutalnom vremenu postgenocidnog društva na koje se nakalemio divljački kapitalizam u kojem se često gube osnovna ljudska i božja načela, nana Fata Orlović stoji kao moralni svjetionik svima nama. Prebijaju je popovi, policajci, leži u bolnici, sude joj, ali nana Fata nepokolebljivo stoji na svojoj zemlji, usamljena i stamena u svojoj borbi da istraje do kraja, po cijenu života – navodi autorica i rediteljica predstave Hasija Borić-Stojić o ovoj predstavi.

Poslije izvedbe ove predstave, dodijeljena je Nagrada “Adem Ćejvan” koja se dodjeljuje istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu za životno djelo. Ove godine, Nagrada je dodijeljena Hasiji Borić-Stojić, koja je sasvim sigurno svojim ulogama ostavila neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni, saopćeno je iz službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Petog festivalskog dana u okviru Takmičarskog programa danas će na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20 sati biti odigrana predstava “Logorilijada” autora Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Leme i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske iz Mostara.