Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izdavačka kuća "Connectum“

Nagrada za “Četiri i po drame” Almira Bašovića

almir basovic

Nagrada “Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020. godine“, o kojoj je jednoglasnu odluku donio žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, bit će na svečan način uručena početkom augusta 2020. godine u Muzeju književnosti u Sarajevu

Književnik Almir Bašović za knjigu “Četiri i po drame“, u izdanju izdavačke kuće “Connectum“ iz Sarajeva, dobitnik je nagrade “Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020. godine“.

Iz Zadužbine “Petar Kočić Banja Luka – Beograd“ podsjećaju da dodjeljuju nagradu “Kočićevo pero“ za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

U saopćenju za ovu prestižnu književnu nagradu predsjednik žirija, književnik Nikola Vukolić je naveo da je u knjizi pod nazivom “Četiri i po drame“ sakupljen dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Almira Bašovića.

-Bašović je jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji posjeduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne istorije balkanskih naroda nego i onu čisto umjetničku. O tome svjedoči i njegova potreba da u svojim dramama stalno uspostavlja kontakt sa velikim tradicijama evropske drame i pozorišta – rekao je književnik Nikola Vukolić.

Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu te sposobnosti da izbjegne, kako je naveo, zamke, banalnost i pronađe uvijek nove puteve, Almir Bašović je na najljepši način potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio ovogodišnje “Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020.“

Nagrada “Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020. godine“, o kojoj je jednoglasnu odluku donio žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, bit će na svečan način uručena početkom augusta 2020. godine u Muzeju književnosti u Sarajevu.