Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrađeni članovi ULUPUBiH na izložbi Collegium artisticuma

Collegium artisticum

Nagradu GRAND PRIX, na tradicionalnoj godišnjoj Šestoaprilskoj izložbi Collegium artisticuma, dobila je Nataša Perković za kolekciju namještaja od punog drveta, odnosno trpezarijski sto i stolicu ELLE.

Šestoaprilska izložba, koja je posvećena obilježavanju Dana grada Sarajeva, otvorena je u galeriji Collegium artisticum.

Na izložbi su učestvovala 82 člana i članice ULUBiH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Na otvaranju dodijeljene su nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima.

Od članova ULUPUBiH nagrađeni su i Halida Emrić za keramiku Una iz mog sna, Adisa Vatreš Selimović za scenografiju i kostim Maestro i Margarita, Čedomir Kostović za plakat No-T, Saša Vidaković za vizuelni identitet MOBY, Aleksandra Nina Knežević za ilustraciju bojanki, Amra Zulfikarpašić i Mila Melank za projekat Pišem ti bosančicom i Imrana Kapetanović za fotografije Skojevka Minka.

Godišnja izložba „Collegium artisticum“ održava se od 1975. godine, posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena i uime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa „Collegium artisticum“. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) – zajednički organizuju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

Collegium artisticum je desetljećima najrespektabilniji prikaz likovnog života u Bosni i Hercegovini, izložba koja svojom selektivnošću promovira kvalitet i u znatnoj mjeri, trasira kriterije kreativnog angažmana umjetnika.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Slobodan Samardžić Sam, Ognjenka Finci i Nedim Mutevelić, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.