Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrađeni pobjednici foto-konkursa #Moja BiH (VIDEO)

110618moja_bih_markica

Nakon što su Iman Karišik, Affan Kaknjo, Filip Blažić i Osnovna škola “Novi Šeher” pobijedili na foto-konkursu #Moja BiH nagrade su im uručene danas na prigodnoj svečanosti.

Konkurs je organizirala Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini svjesna važnosti fotografije i umjetnosti kao instrumenta širenja vrijednosti poštovanja i tolerancije.

Namjera inicijative bila je pružiti mladima mogućnost da izraze vlastitu kreativnost predstavljajući svojim vršnjacima, roditeljima, ali i Italiji i Evropskoj uniji bogatstva, potencijale, prednosti i mane zemlje koja prolazi kroz osjetljivu fazu procesa pristupa EU.

Učesnici su bili raspoređeni prema dobnoj granici u tri kategorije od šest do 12 godina, od 13 do 18 godina te od 19 do 25 godina, dok je četvrta kategorija bila rezervirana za jedan ili grupu razreda iste škole.

Konkurs je bio otvoren 20 dana, a pristiglo je više od 100 fotografija snimljenih u svim dijelovima zemlje, dok su teme varirale od tradicije do kulture, do hrane do pejzaža, po kojima je BiH prepoznatljiva.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi ocijenio je da je ovo bio način kako ohrabriti mlade da doprinesu ulasku njihove zemlje u Evropsku uniju jer su ti koji mogu kreirati budućnost i biti protagonisti u EU.

Šaf Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i uzajamnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Gianluca Wannini napomenuo je da je na konkurs došao veliki broj fotografija koje ilustriraju prekrasne bh. ljepote.

– U okviru strategije ovog odjela postoji program za uključenje mladih koji mogu dati ideje kako oni mogu doprinijeti razvoju te da nađu posao unutar programa – dodao je.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton napomenuo je da je ovo bila prilika za mlade da pokažu kako oni vide BiH, ali i prilika da kažu šta misle o vrijednostima poput poštovanja i tolerancije.

Mišljenja je i da bi bilo dobro da postoje mnogo više ovakvih događaja koji bi pružili mogućnost mladima da iskažu svoje ideje.

Predstavnica Ureda UNICEF-a u BiH Geeta Narayan smatra da je ovo bila prilika za mlade da izraze svoja razmišljanja, ali i pokažu svoje viđenje stvarnosti.

– Ponekad mlade vidimo kao problem ili one koji ne čine dovoljno, ali kada pogledamo kvalitet fotografija dospjelih na konkurs tada je do izražaja došla njihova kreativnost – naglasila je.

Jedan od dobitnika nagrade je Filip Blažić iz Istočnog Sarajeva s fotografijom “Bosanskohercegovački Beatlesi” na kojoj je vojni orkestar Oružanih snaga BiH pri dodjeli diploma za novu generaciju vojnika.

– To je bilo maglovito jutro što je bilo savršeno vrijeme za fotografiju i to pokazuje da je potrebno samo sačekati pravi trenutak da se napravi savršeno djelo – kazao je Blažić.

Pobjednici konkursa u prve dvije kategorije dobili su digitalni fotoaparat te besplatno učešće u radionici iz oblasti fotografije, dok je pobjednik u trećoj kategoriji nagrađen sa fotoaparatom i putovanjem u Rim, a osnovna škola “Novi Šeher” dobila je video-projektor.