U režiji Nermina Hamzagića

Nagrađivana predstava “Hedda Gabler” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

hedda
Foto: Velija Hasanbegović/ NPS
Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović

Dramski tekst “Hedda Gabler” norveškog pisca i dramatičara Henrika Ibsena jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnosti a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih

Nagrađivana dramska predstava „Hedda Gabler“ rađena po tekstu norveškog književnika Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića, bit će izvedena u ponedjeljak, 22. maja, na sceni Narodnog pozorišta, sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Mona Muratović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Jasna Diklić i Belma Salkunić.

Dramski tekst “Hedda Gabler” norveškog pisca i dramatičara Henrika Ibsena jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnosti a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih.

Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

„Žudeći za nemogućim idealom lijepog i dostojanstvenog, a pristajući na banalnost življenja u modernom društvu, Hedda je jedan od najnepredvidljivijih, najuzbudljivijih i najslojevitijih likova ikada napisanih. Pišući Heddu Gabler, psihološku dramu o ženi zatočenoj u kući, braku i životu koji nije željela, Ibsen slika portret ranog industrijskog društva u kome je tehnologija omogućila masovnu proizvodnju, ali je istovremeno preoblikovala društvene vrijednosti, pa se zadovoljstvo mjeri potrošnjom, vrijednost pronalazi u kompeticiji, a samorealizacija čovjeka se očituje u tome da li je uspješno ispunio svoju društvenu funkciju. Granice individualne slobode iscrtane su linijama društveno prihvatljivog, i svaki pokušaj odstupanja predstavlja napad na krhki poredak društvenih odnosa“, napisali su o predstavi Nermin Hamzagić i Asja Krsmanović.

hedda
Foto: Velija Hasanbegović/ NPS
Hedda Galber je višestruko nagrađivana predstava

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radio je Thomas Steyaert koji potpisuje i muziku.

Hedda Galber je višestruko nagrađivana predstava

Aldin Omerović i Jasna Diklić dobitnici su nagrada za najbolja glumačka ostvarenja na 41. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu za uloge Jurgena odnosno Juliane Tesman u predstavi “Hedda Gabler”, dok je Mona Muratović, na svečanosti koja se od ove godine organizuje u Narodnom pozorištu Sarajevo za najbolja umjetnička ostvarenja u sektorima drame, opere i baleta, dobitnica godišnje nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu (Hedda Gabler).