Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. muzičar

Nagradu posvetio ocu: Damir Imamović proglašen najboljim umjetnikom Evrope

FGbjTGSXoAwyI5B

Imamović je nominovan u dvije kategorije – za najboljeg umjetnika Evrope i za najboljeg umjetnika te je tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije

Britanski magazin Songlines upriličio je dodjeku svojih godišnjih nagrada. “The Best of Europe” nagrada ove godine je otišla u Bosnu i Hercegovinu, a dobitnik je bosanskohercegovački muzičar Damir Imamović.

Imamović je nominovan u dvije kategorije – za najboljeg umjetnika Evrope i za najboljeg umjetnika te je tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije.

Online dodjelu nagrada vodila je čuvena Cerys Matthews, a program je uključivao govore zahvale kao i izvedbe dobitnika nagrada Songlinesa: Damira Imamovića, Liraz, Ayom, Bab’ L Bluz.

Damir Imamović se oglasio na Facebooku povodom nagrade te podsjetio da se prošle godine kada su nagrade za njegov tek objavljeni album počele pristizati, njegov otac razbolio. Kako kaže, sve što se oko tog albuma dešavalo bilo mu je u znaku njegove bolesti.

“Nije bilo vremena, ni snage za radost. Trčanje po doktorima u pandemijskim uslovima, sekiracija, užasan osjećaj bespomoćnosti. U bunilu zadnjih dana pred smrt, tata se naglo pridigao i upitao me: ‘Je l to svira neka stara sevdalinka?!’ Pomislio sam da mu se pričinjava od lijekova i vratio ga u krevet. A onda sam čuo da stvarno odnekud s ulice dopire zvuk harmonike onog starog čike negdje kod katedrale. Ovogodišnjoj nagradi ‘The best of Europe’ magazina Songlines odlučio sam se radovati uprkos svemu. Posvećujem je uspomeni na moga oca Nedžada, tog tihog i blagog čovjeka prepunog beskrajne i bezuvjetne ljubavi za sve nas. Svira, tata, svira neka stara sevdalinka još uvijek”, poručio je Imamović.

Muzička nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti “svjetske muzike” koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze.