Naida Mujkić i Funk Sevdah Project na Bijenalu mladih umjetnika

Naida Mujkic

Na 18. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Tirani od 5. do 9. maja, koje se održava pod motom “Welcome Home” (“Dobrodošli kući”), Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pjesnikinja Naida Mujkić i grupa Funk Sevdah Project.

Grupu Funk Sevdah Project čine Zlatan Begić (bubanjevi), Šejla Grgić (vokal), Ammar Hadžimujić (klavir), Kerim Kraljević (gitara), Miroslav Sičanica (bas gitara) i Valentin Šeremet (saxofon).

Umjetnike su izabrali bosanskohercegovački i međunarodni selektori, a migracije i izbjeglička kriza u središtu su interesovanja umjetnika koji će se sresti na Bijenalu.

Umjetnici iz BiH će predstaviti djela i najbolja rješenja za plakat o temi “Welcome Home” i sevdalinke na engleskom i bosančici s ovogodišnjeg Festivala “Sarajevska zima”.

– Ponosan sam da su na svim bijenalima na kojima su nastupali naši izvanredni i talentovani mladi bh. umjetnici, na temelju stručne selekcije, bili među najkreativnijim stvaraocima svoje generacije u Evropi i na Mediteranu. Bili smo i kreatori koncepta Bijenala u mnogim gradovima. Više od 450 umjetnika iz BiH predstavilo je svoja ostvarenja i promovisalo na najbolji način savremenu bh. umjetnost i otvorenost naše zemlje za saradnju, posebno na Mediteranu – istaknuo je prvi i počasni predsjednik BJCEM-a Ibrahim Spahić.

Asocijacija BJCEM je osnovana u Sarajevu 2001. godine za vrijeme održavanja X Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana.

Odlazak bh. umjetnika na Bijenale ove godine omogućilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Međunarodnog centra za mir.