međunarodni festival

Najbolja filmska ostvarenja u trci za nagrade Festivala “Prvi kadar”

prvi_kadar (2)

Na ovogodišnji konkurs Festivala prijavljeno je oko 1000 filmova iz cijelog svijeta

Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’ i ove godine donosi najbolja svjetska filmska ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji će se takmičiti u šest festivalskih selekcija.

U selekciji filmova naći će se 40 najboljih filmskih ostvarenja koji će se, i ove godine, takmičiti za umjetničke nagrade Festivala – Filmsku klapu, Pečat kneza Pavla Radenovića, Kapiju Zvornika i glavnu festivalsku nagradu Gran pri ‘Stećak kneza Pavla Radenovića’ za najbolji film festivala.

Na ovogodišnji konkurs Festivala prijavljeno je oko 1000 filmova iz cijelog svijeta. Veliki broj autora zainteresovanih za sudjelovanje, pokazuje značaj tog festivala i prepoznatljivost među filmskim umjetnicima, kao i produktivnost filmskih stvaralaca naročito u vrijeme epidemije kad su brojni autori iskoristili vrijeme izolacije za stvaranje novih filmskih priča.

U okviru pratećeg programa Festivala, planirana je Filmska škola ‘Prvog kadra’ sa Radionicom animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, premijerne projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programi posvećeni laureatima, velikanima domaćeg filma, Dječiji filmski program i specijalne filmske projekcije. Dio programa bit će održan i na online platformi, što omogućava veću vidljivost festivalskog programa.

Ovogodišnji Festival bit će održan u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, od 29. novembra do 2. decembra, pod motom ‘Vaš festival 15 godina’.

Festival će u Zvorniku otvoriti igrani film ‘Kelti’, nagrađen za najbolji igrani film na 50. KIFF Molodist festivalu u Kijevu. Rediteljica tog filma Milica Tomović, dobitnica je nagrade ‘Srce Sarajeva’ za najbolju režiju na ovogodišnjem SFF-u. Beogradska premijera filma zakazana je za 27. novembar, na Festivalu autorskog filma. U Istočnom Sarajevu taj festival će otvoriti igrani film ‘Lihvar’, reditelja Nemanje Ćipranića.