Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

14. izdanje

Najbolji film Pravo Ljudski Film Festivala je “Hronike žive”

Hronike Zive

Tokom šest dana Pravo Ljudski Film Festivala, prikazano je 40 filmova, od toga 23 u retrospektivnom programu Etika na kraju svijeta: Okolišno, društveno, mentalno, čiji je cilj bio pružiti različite filmske uvide u ekološku krizu te nadahnuti na promišljanje, diskusiju i akciju

Najbolji film 14. Pravo Ljudski Film Festivala je “Hronike žive” Bena Gueza i Sashe Kulak, saopćili su organizatori.

Ceremonijom proglašenja, zatvoren je taj festival, a najbolji film je odabrao žiri u sastavu: Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović, u selekciji od šest filmova iz cijelog svijeta.

– Film koji nas je odveo usred ničega ili možda na sam kraj svijeta i pokazao nam, sa mnogo ljubavi, kompleksnost autonomnih života, gdje umjetnost i ljudska osjećanja bujaju i daju nova značenja. Stanovnici ovog mjesta su možda izopćenici i marginalci sa snažnim kritičkim svjetonazorom, ali u isto vrijeme gaje snažnu empatiju za čovječanstvo. Impresionirala nas je fluidnost režije i precizni filmski izraz, uz nijansirane veze među protagonistima. Napušteni rudnici, gradovi duhova, NLO-i – ovo je možda žanrovska filmska vježba, ali je u potpunosti utemeljena u proživljenom iskustvu i intimnim vezama koje spajaju ljude s obje strane kamere. Ovaj film isprepliće okolišno, društveno i mentalno i zbog tog smo odlučili extra muros nagradu dati filmu ‘Hronike žive’ Bena Gueza i Sashe Kulak – navedeno je u izjavi žirija.

Specijalno priznanje dobio je film “Od sutra ću” (Ivan Marković i Wu Linfeng).

– Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu koji promišlja važnost prijateljstva i samoće kao humanih ostataka protagonista čije ponašanje kontroliraju korporacije i konzumerističke strategije. Film ima moćan i maštovit vizuelni stil koji transcendira stvarnost i transformira je u univerzalnu priču sa poetskim završetkom – naveo je žiri.

Extra muros nagrada 14. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala je “Goruće polje” Mile Panić, analogna fotografija u digitalnom printu – rad kojim umjetnica “preispituje vlastitu odgovornost spram nasljeđa i ostavštine u momentu raščinjenosti”.

Mila Panić rođena je u Brčkom, živi i radi u Berlinu, a njen rad karakterizira redefiniranje postojećih narativa o dijaspori i medijskoj percepciji tamošnjeg boljeg života.

Tokom šest dana Pravo Ljudski Film Festivala, prikazano je 40 filmova, od toga 23 u retrospektivnom programu Etika na kraju svijeta: Okolišno, društveno, mentalno, čiji je cilj bio pružiti različite filmske uvide u ekološku krizu te nadahnuti na promišljanje, diskusiju i akciju.

Prikazani su i dva filma u okviru specijalnog programa posvećenog ženama ispred i iza kamere te ukupno sedam filmova nastalih u okviru škola dokumentarnog filma Ko je vidio video?! i Border Pass /Granični prelaz, a gostovale su žene Kruščice, koje su podijelile svoju inspirativnu priču.