SARTR

Nakon tri mjeseca pauza nastavljen rad na predstavi “Nije to to”

predstava nije to to2

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku

Nakon tačno tri mjeseca pauze, sinoć 17. juna je u Sarajevskom ratnom teatru, ponovo održana proba u nastavku procesa rada na predstavi “Nije to to” Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.

Ova predstava po prvi put u koprodukciji povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.
Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi.
Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava „Galeb“, u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.
Premijera predstave planirana je za 7. juli.
Autorski tim na predstavi čine/
Tekst/ Simona Semenič
Režija/ Tomi Janežić
Asistentica režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević
Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin
Scenografija/ Branko Hojnik
Kostimografija/ Marina Sremac
Glumice/
Selma Alispahić – BiH
Maja Salkić – BiH
Emina Muftić – BiH
Amila Terzimehić – BiH
Jelena Laban- Crna Gora