Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na blagdan Svih svetih

“Napredak” odao počast pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću

silvije-strahimir-kranjčević

HKD ‘Napredak’ podiglo je Kranjčeviću nadgrobni spomenik, a na tome je spomeniku kipar Rudolf Valdec uradio reljef poznat pod nazivom ‘Genij sputanih krila’

Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ prisjetilo se, na blagdan Svih svetih, velikana pisane riječi hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

HKD ‘Napredak’ podiglo je Kranjčeviću nadgrobni spomenik, a na tome je spomeniku kipar Rudolf Valdec uradio reljef poznat pod nazivom ‘Genij sputanih krila’. Tradicionalno, kao i svake godine, na sarajevskom groblju Sveti Josip, predstavnici ‘Napretka’ upalili su svijeće i položili cvijeće na Kranjčevićevom grobu.

Također, predstavnici ‘Napretka’ položili su cvijeće i upalili svijeće na grob Ante Alaupovića i pjesnika Ilije Ladina.

– Euharistijsko slavlje na sarajevskom groblju Sv. Josip, na svetkovinu Svih Svetih, predslavio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Na groblju Sv. Josip okupili su se vjernici koji su, sudjelovanjem u Svetoj misi, odali počast pokojnicima. Nakon toga su, na grobove najmilijih, položili cvijeće i upalili svijeće – navodi HKD ‘Napredak’.

Silvije Strahimir Kranjčević preminuo je u Sarajevu 29. oktobra 1908. godine. Kranjčević je pjesnik osebujnog stila i velikih tema. Domovina, čovjek i svemir motivi su po kojima je trajno obilježeno njegovo pjesništvo, tematski trolist po kojemu je Kranjčević znan u književnom (i ne samo književnom) svijetu.