Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predavanje

Napredak u Zagrebu predstavlja bh. istorijske utvrde

Ljubuski utvrda (1)

O srednjovjekovnim utvrdama na prostoru Bosne i Hercegovine, njihovim graditeljima, istorijskoj ulozi, arhitektonskom izgledu i stanju u kojem se danas nalaze, govorit će istoričar umjetnosti, arheolog i filmski reditelj mr. sc. Anđelko Hundić

Predavanje “Istorijske utvrde na prostoru Bosne i Hercegovine” prema izboru utvrda objavljenih na Napretkom zidnom kalendaru za 2020. godinu, održat će se u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu u četvrtak, 24. septembra, s početkom u 19 sati.

O srednjovjekovnim utvrdama na prostoru Bosne i Hercegovine, njihovim graditeljima, istorijskoj ulozi, arhitektonskom izgledu i stanju u kojem se danas nalaze, govorit će istoričar umjetnosti, arheolog i filmski reditelj mr. sc. Anđelko Hundić.

“Srednjovjekovna istorija BiH nije dovoljno istražena, a postojeće interpretacije jako se razlikuju i pod velikim su uticajem politike. Pisani dokumenti su rijetki, a i oni sačuvani pisani su na način koji daje ograničena i skučena saznanja čija tačnost je često upitna, a njihova interpretacija izložena je manipulacijama”, saopćeno je iz HKD Napredak.