Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tematski zidni kalendar

Napretkov kalendar za 2020. godinu s motivima srednjovjekovnih utvrda u BiH

napretkov kalendar

Urednik i autor kalendara za 2020 godinu je Miroslav Landeka, dok dizjan potpisuje Objektiv Web&Graphics Mostar. Prijevod tekstova na engleski jezik uradila je Anita Vlašić

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak izdalo je Napretkov zidni kalendar za 2020. godinu, s motivima najljepših utvrda Bosne i Hercegovine.

“Kao i svake godine, Napredak tiska tematski zidni kalendar, a nakon crkava, mostova i stećaka koji su bili tema ovogodišnjeg kalendara, Napredak je za 2020. godinu odlučio tiskati kalendar s najljepšim utvrdama u Bosni i Hercegovini”, navode iz Društva.

Kalendar kao dnevno štivo, priča o vlastitoj povijesti uz datume mjeseca koji kalendaru opravdavaju ime, ali mu daju potpuno novi smisao i funkciju.

Hrvatinićeva Jajačka tvrđava otvara godinu, te dvojezično prati, na hrvatskom i engleskom, utvrde kroz mjesta u Bosni i Hercegovini.

Tu je Stari grad Tešanj, Vidoški grad, Travnička tvrđava, cazinski Ostrožac i hercegovački Stjepangrad, srednjovjekovna blagajska utvrda, Srebrenik, Gradina, Počitelj, Bobovac, Kastel, a godinu zatvara tvrđava Herceg Stjepana, smještena iznad Ljubuškog.

“Dvanaest priča u dvanaest slika o utvrdama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD Napretka za 2020. No, to nije samo kalendar. To je sve ono što bismo trebali znati kao osobni podatak, godinu rođenja ili grad. Zato, ovaj kalendar je puno više od datuma, imendana i brojeva. On je kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova”, priopćili su iz Napretka.

Urednik i autor kalendara za 2020 godinu je Miroslav Landeka, dok dizjan potpisuje Objektiv Web&Graphics Mostar. Prijevod tekstova na engleski jezik uradila je Anita Vlašić.