sarajevo

Napretkov svečani uskršnji koncert upriličen u Katedrali Srca Isusova

220421_hkd_napredak_koncert_3182

Predsjednik HKD-a Napredak Nikola Čiča je u svom obraćanju pred koncert rekao da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 120 godina od nastanka

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja 120 godina od utemeljenja društva, večeras je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličilo svoj tradicionalni svečani uskrsni koncert.

Predsjednik HKD-a Napredak Nikola Čiča je u svom obraćanju pred koncert rekao da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 120 godina od nastanka.

– U tom razdoblju pokazali smo da smo temelj oko kojeg se kretao hrvatski narod u BiH. Naravno, ništa mi to ne bi mogli uraditi bez svih vas, sviju onih koji su na bilo koji način pomogali rad i djelovanje Napredka – istakao je Čiča izražavajući posebno zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornoj ministrici, kao i Vladi KS i resornom ministru.

Čiča je katolicima čestitao Uskrs, pravoslavcima predstojeći Vaskrs i muslimanima predstojeći Bajram.

– Želim da svi zajedno blagujemo naše blagdane u miru, u ovim teškim okolnostima koje jesu i koje su bile zadnje dvije godine, ali da nam svima to bude poticaj da radimo više i bolje – naveo je Čiča

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da je HKD Napredak jedinstvena institucija koja je uz Štrosmajerovu akademiju i Maticu Hrvatsku uvijek predstavljala stub očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, kako u BiH, tako i Hrvatskoj.

– HKD Napredak jeste institucija s impresivnih 120 godina postojanja i jednom vrlo važnom filozofijom, kako je rad za čovjeka i njegovo dobro uvijek bila osnova ovog kulturnog i humanog društva – naveo je Avdić.

Pod svodom katedrale prepleli su se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji su pripremili Hrvatsku misu u d-molu Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

U svojemu plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja.

Hrvatska misa monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista, čiju šesterostavačnu koncepciju ponajprije određuje tekst standardnog misnog ordinarija na hrvatskom jeziku, a skladatelj je oblikuje gotovo konvencionalno, no dramaturški istančano, nizanjem odlomaka, većih i manjih solističkih i zborskih točaka.

Kroz sakralne izvedbe Gospode pomiluj, Slava, Vjerovanje, Svet, Blagosloven i Jaganjče Božji Zbor i sjajni velikani solisti pokazali su svu raskoš svojih glasova i na poseban način s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak obilježili najveći kršćanski blagdan Uskrs, ali i veliki jubilej Društva.