mostar

Napretkov tjedan kulture otvoren izložbom “Plodovi opterećenja” Željka Korena

l_0ac250a8f369d4be8d884bbd9e145162

“Plodovi opterećenja” naziv je ciklusa s kojim se Koren predstavio mostarskoj publici, a sastoji se od osam radova velikog formata koje će ljubitelji likovne umjetnosti moći pogledati do 25. aprila

Kulturna manifestacija “Napretkov tjedan kulture 2022.” otvorena je u utorak navečer izložbom akademskog slikara Željka Korena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

“Plodovi opterećenja” naziv je ciklusa s kojim se Koren predstavio mostarskoj publici, a sastoji se od osam radova velikog formata koje će ljubitelji likovne umjetnosti moći pogledati do 25. aprila.

– Kao i do sada cilj mi je proučavati sebe i barem pokušati nekako to vizualno predstaviti na shvatljiv način. Glavna preokupacija mi je unutarnji i vanjski prostor osobe, međuodnos koji imam sa svijetom, s drugima i sa samim sobom. U tome mi pomaže veliki format koji će, nadam se, uvući gledatelja u sebe i kontrast veličina elemenata učiniti još uvjerljivijim – kazao je slikar Željko Koren i dodao kako su izloženi radovi nastali u protekle tri godine.

Ciklus “Plodovi opterećenja” Korenova je 17. samostalna izložba, a sudjelovao je i na 67 skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Koren je član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Udruge “Vrba”.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture glazbeno je uveličala Koncertna Etida b moll od Mendelssohna u izvedbi Anje Krtalić 3 razred srednje škole Ivan p.- Zajc u klasi prof. Marijane Pavlović.

Tijekom svečanosti otvaranja ovogodišnje kulturne manifestacije Napretkov tjedan kulture prigodnim govorom prisutnima se obratio Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, u čijoj se organizaciji manifestacija održava.

Landeka je podsjetio na riječi Sabine Leitner koja je kazala kako zdravo i kvalitetno sjeme nije dovoljno da bi se osiguralo njegovo cvjetanje te da je za to potrebno i pravo okruženje: dobra zemlja, dovoljno vlage i odgovarajuće količine svjetlosti i topline, već prema potrebama vrste kojoj pripada.

“Služeći se ovom slikom kao analogijom, mogli bismo reći da je za čovjeka kultura ta koja poput zemlje pruža odgovarajuće uvjete za procvat. Različite kulture – bilo obiteljska kultura, društvo, globalna kultura, odgoj i obrazovanje koje primamo – pobudit će u nama različite stvari, na isti način kao što različite vrste tla i položaji terena utječu na rast i karakteristike biljaka”, napisala je Sabine Leitner.

– HKD Napredak kroz Napretkov tjedan kulture želi vam dati plod koji će obogatit kulturni život našeg grada i cijele Hercegovine kroz uistinu četiri vrijedna kulturna sadržaja. Sadržaja koje su osmislili, kreirali i realizirali skoro sve do jednog segmenta, članovi Napretka, čime je značaj ove manifestacije još veći. Treća je ovo godina zaredom da organiziramo Tjedan kulture za koji se nadam i očekujem da će doživjeti mnoga ljeta – poručio je Landeka.

Napomenuo je kako je svojevrsna uvertira Napretkovom tjednu kulture bio njihov tradicionalni korizmeni koncert koji je ove godine održan u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

– Za kraj kazat ću kako postoje ljudi koji su posebice u vrijeme pandemije prvo štedjeli na kulturu, iznoseći argument da je kultura skupa, a ne imajući pri tome svijesti koliko je tek skupa i štetna po cijelo društvo, nekultura. Na sreću HKD Napredak Glavna podružnica Mostar za projekt Napretkovog tjedna kulture 2022. godine imala je konkretnu potporu Grada Mostara i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije – kazao je Miroslav Landeka.

Program ovogodišnjeg, trećeg po redu Napretkovog tjedna kulture, nastavlja se u srijedu, 6. travnja koncertom klasične glazbe na kojemu će nastupiti Napretkov trio “Senso”, koji čine mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, Marijana Pavlović na glasoviru i Jelena Marković-Milićević na violončelu, ali na ovom koncertu umjesto Marković-Miličević na violončelu će nastupiti Elina Gvozdić.

U četvrtak, 7. travnja, u Galeriji Rondo bit će upriličeno otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Kroz objektiv” autora Dragana Tomića.

Napretkov tjedan kulture završava u petak, 8. travnja, promocijom monografije “Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini” autora Manuela Martinovića. Promocija će biti upriličena u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Svi događaji navedene manifestacije počinju u 19 sati i ulaz je slobodan.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak (HKD Napredak) osnovano je 1902. godine i temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata. Osnovni cilj Napretka je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini i promocija hrvatske kulturne baštine uopće. Ove ciljeve Napredak nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanja i suradnjom s vjerskim ustanovama i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama. Sjedište Napretka nalazi se u Sarajevu.