Dani Kantona Sarajevo

Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a” u Sarajevu

Stecci Sarajevo 2023 pozivnica

Napretkova izložba „Stećci-svjetska baština UNESCO-a” u Sarajevu u okviru programa manifestacije “Dani Kantona Sarajevo

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak i Ministarstva kulture i sporta Sarajevske županije, a u okviru programa manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, u srijedu 3. svibnja 2023. godine u Galeriji “MAK” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, ul. Sime Milutinovića Sarajlije 7, s početkom u 19,00 sati bit će upriličeno otvorenje izložbe „Stećci – svjetska baština UNESCO-a.“

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Ovaj projekt, a kojeg je osmislio i priredio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju i kao takav dobio je i potporu Ministarstva kulture i športa Federacije Bosne i Hercegovine.

O izložbi će govoriti povjesničar i arheolog Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Glavni cilj ove izložbe je predstavljanje stećaka publici u Sarajevu i svima koji cijene ovo veoma vrijedno kulturno bogatstvo koje je prepoznato i od strane UNESCO-a.