Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napretkovi Božićni dani 2016.

bozic_bor

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u petak, 16. decembra, u Kamernom teatru u Sarajevu održat će pres-konferenciju na kojoj će biti promovirani Napretkovi božićni dani 2016., najavljeno je iz Press službe HKD Napredak.

Ovogodišnji Napretkovi Božićni dani, zapravo, su već počeli 26. novembra, tradicionalnim 28. međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu na koju su se zajedničke popeli planinari Hrvatskog planinarskog društva Bjelašnica 1923 i planinari Željezničara iz Beograda.

Božićni program nastavlja se promocijom zbirke poezije Fragmenti zaboravljene nade Vladana Lalovića, pjesnika iz Podgorice, čije su pjesme uvrštene u četiri antologije talijanske poezije, ali i u brojne antologije zemalja našeg regiona. Lalovićevu poeziju HKD Napredak predstavit će 16. decembra u sarajevskom Kamernom teatru.

I ove je godine, dakako, organiziran dječji malonogometni turnir, koji će se tradicionalno igrati na sportskim terenima hotela “Delminijum” u Doglodima, gdje će 17. i 18. decembra za pobjedniku turnira, najboljeg igrača, strijelca i golmana takmičiti djeca rođena 2004.-2005. godine.

Na teniskim terenima Teniskog kluba Sarajevo ove godine će se 17. decembra igrati 4. Teniski turnir veterana, koji uvijek privuče tenisače koji ne priznaju godine i čije je rivalstvo gotovo veće od onih znatno mlađih sportaša.

U sarajevskom hotelu “Saraj” 18. decembra bit će odigran 25. Napretkov međunarodni šahovski božićni turnir, kada će se za pobjednika natjecati osamdesetak šahista, od toga 25 sa titulama – od internacionalnih majstora do velemajstora.

Kao i svake godine samostan Sv. Ante na Bistriku otvara svoja vrate za sve ljubitelje likovne umjetnosti. Ovogodišnje Likovno anale bit će otvoren 19. decembra, 37 umjernika Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak predstavit će se sa 55 likovnih uradaka različitih formata, tehnika i motiva. Izložba ima prodajni karakter i bit će otvorena do kraja godine.

Jubilarni 25. Napretkov svečani božićni koncert bit će održan u sarajevskom Narodnom kazalištu 21. decembra. Na koncertu, koji redovito izaziva golem interes, nastupit će jedna od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora i nekadašnja Napretkova stipendistica Vedrana Šimić, sjajni i već europski afirmirani hrvatski tenor Domagoj Dorotić, internacionalno potvrđeni Zbor Pontamina, izvanredni Zbor sarajevskog Katoličkog školskog centra, te Sarajevska filharmonija pod ravnanjem maestra Daria Vučić – još jednog bivšeg Napretkova stipendista. Nastupit će i Marko Bošnjak, dječak iz Rame i Pinkova zvjezdica koja je svojim nastupima oduševila cijelu regiju.

Prihod od Božićnog koncerta namijenjen je Fondu za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog”.