Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uspješna 2022.

Narodna biblioteka Srebrenica obnovila knjižni fond, učenici najaktivniji korisnici

biblioteka srebrenica

Najstarije knjige koje posjede Narodna biblioteka Srebrenica potiču iz 19. vijeka, a u posjedu su i rijetkih knjiga koje su izlazile 80-tih godina 20. vijeka, a rijetke su jer nije ostalo mnogo sačuvanih primjeraka

JU Narodna biblioteka Srebrenica, osnovana davne 1959. godine, evidentirala je u prošloj godini 522 korisnika koji su imali priliku da koriste fond Biblioteke s više od 40 hiljada bibliotečkih jedinica.

Ta ustanova je u 2022. obnovila knjižni fond i nabavila 1.355 novih monografskih i pet serijskih publikacija. Od tog broja 310 knjiga je kupljeno, sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture RS kupljeno je 68 knjiga, a ostale piblikacije su dobili na poklon od ustanova i pojedinaca.

-Značajna sredstva dobijamo od naše opštine koja koristimo za kupovinu novih knjiga. Ta sredstva smo iskoristili za kupovinu školske lektire za osnovne i srednje škole, kako bi pomogli učenicima da dođu do željene knjige. Naravno, nabavili smo i nove popularne naslove autora iz beletristike i stručne literature. Sve knjige koje kupimo ili dobijemo su dostupne našim korisnicima i nalaze se na policama u našoj biblioteci te u Područnom odjeljenju u Skelanima koje trenutno broji četiri hiljade bibliotečkih jedinica – kazala je Feni bibliotekarka Violeta Radić.

Najstarije knjige koje posjede Narodna biblioteka Srebrenica potiču iz 19. vijeka, a u posjedu su i rijetkih knjiga koje su izlazile 80-tih godina 20. vijeka, a rijetke su jer nije ostalo mnogo sačuvanih primjeraka.

-Te knjige svjedoče o kulturi, privredi i razvoju opštine Srebrenica u 20. vijeku – istakla je Radić.

Učenici osnovnih i srednjih škola najaktivniji su korisnici Narodne biblioteke Srebrenica, a čitaoci Dječijeg odjeljenja imaju priliku da biraju najnovije naslove iz domaće i svjetske književnosti. Dječije odjeljenje, najstarije odjeljenje Biblioteke formirano 1967. godine, danas posjeduje više od 12 hiljada monografskih publikacija i svake godine se obogaćuje novim naslovima.

-Prateći njihova interesovanja, Biblioteka tokom godine nabavlja nove naslove. Akcenat je upravo na našim najmlađim korisnicima i sugrađanima – istaknula je Radić, napomenuvši da je i radionica ‘Čitajmo zajedno’ jedna od aktivnosti Biblioteke, koja ima zadatak da animira najmlađe da čitaju, prelistavaju knjige i stiču naviku čitanja – podvlači Radić.

Kad je u pitanju promocija Zavičajne zbirke, koja je također jedan od najvažnijih elemenata bibliotečkog fonda, tom aktivnošću se prikupljaju i čuvaju knjige o zavičaju, odnosno o Srebrenici o kojoj su pisali ljudi koji živjeli i rođeni u tom gradu.

– Mi se trudimo da obogatimo ovaj dio fonda i da Zavičajna zbirka svake godine kroz određene aktivnosti bude promovisana – navela je Radić.

Narodna biblioteka Srebrenica prošle godine je realizirala različite aktivnosti u sklopu obilježavanja značajnih datuma te u sklopu obilježavanja dugogodišnjeg rada i postojanja. Nastavljaju i ove godine s tradicionalnim aktivnostima s ciljem promocije Biblioteke i knjižnog fonda.

Već duže vrijeme ta ustanova nagrađuje i najaktivnije čitaoce, a pored zahvalnica najaktivnijim čitaocima uručene su besplatne članske karte za 2023. i simbolični pokloni.

– Uvodom u evidenciju istaknemo najaktivnije korisnike Dječijeg odjeljenja, Pozajmnog odjeljenja za odrasle, kao i Područnog odjeljenja u Skelanima. To su korisnici koji su pročitali najviše knjiga u toku godine. Oni su simbolično nagrađeni. Pored čitanja naši korisnici su i darodavci koji tokom godine poklanjaju knjige Biblioteci, učestvujući tako aktivno u bogaćenju knjižnog fonda Biblioteke – naglašava Radić.

Jedna od novih aktivnosti je pokretanje mobilne biblioteke koja treba početi s radom u ovoj godini. Ovu ideju je podržala kancelarija OSCE-a u Srebrenici, a formiranjem mobilne biblioteke, ispunila bi se očekivanja i potrebe stanovnika koji ne žive blizu administrativnog centra Srebrenica.

-Mobilna biblioteka je pilot aktivnost Biblioteke koju ćemo ove godine da realizujemo. Naš korisnici će biti svi sugrađani koji žele da se učlane i na taj način koriste fond koji ćemo ponuditi, a akcenat je na učenicima osnove škole. U narednom periodu posjetićemo područna odjeljenja u Sasama, Osaru, Osatici, Sućeskoj i Žutici koja rade u okviru osnovne škole. U saradnji sa školom i učiteljima napravit ćemo najbolji program naših aktivnosti s djecom. Pored učenika, naši korisnici će biti i djeca iz Udruženja ‘Leptir’ te korisnici Udruženja SOS dječija djeca Srebrenica. Naša želja je da bibliotečke ustanove učinimo dostupne svima – potrctala je Radić.