Kultura

uspješna 2022.

Narodna biblioteka Srebrenica obnovila knjižni fond, učenici najaktivniji korisnici

04/02/2023
Foto: Fena

Najstarije knjige koje posjede Narodna biblioteka Srebrenica potiču iz 19. vijeka, a u posjedu su i rijetkih knjiga koje su izlazile 80-tih godina 20. vijeka, a rijetke su jer nije ostalo mnogo sačuvanih primjeraka

JU Narodna biblioteka Srebrenica, osnovana davne 1959. godine, evidentirala je u prošloj godini 522 korisnika koji su imali priliku da koriste fond Biblioteke s više od 40 hiljada bibliotečkih jedinica.

Ta ustanova je u 2022. obnovila knjižni fond i nabavila 1.355 novih monografskih i pet serijskih publikacija. Od tog broja 310 knjiga je kupljeno, sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture RS kupljeno je 68 knjiga, a ostale piblikacije su dobili na poklon od ustanova i pojedinaca.

-Značajna sredstva dobijamo od naše opštine koja koristimo za kupovinu novih knjiga. Ta sredstva smo iskoristili za kupovinu školske lektire za osnovne i srednje škole, kako bi pomogli učenicima da dođu do željene knjige. Naravno, nabavili smo i nove popularne naslove autora iz beletristike i stručne literature. Sve knjige koje kupimo ili dobijemo su dostupne našim korisnicima i nalaze se na policama u našoj biblioteci te u Područnom odjeljenju u Skelanima koje trenutno broji četiri hiljade bibliotečkih jedinica – kazala je Feni bibliotekarka Violeta Radić.

Najstarije knjige koje posjede Narodna biblioteka Srebrenica potiču iz 19. vijeka, a u posjedu su i rijetkih knjiga koje su izlazile 80-tih godina 20. vijeka, a rijetke su jer nije ostalo mnogo sačuvanih primjeraka.

-Te knjige svjedoče o kulturi, privredi i razvoju opštine Srebrenica u 20. vijeku – istakla je Radić.

Učenici osnovnih i srednjih škola najaktivniji su korisnici Narodne biblioteke Srebrenica, a čitaoci Dječijeg odjeljenja imaju priliku da biraju najnovije naslove iz domaće i svjetske književnosti. Dječije odjeljenje, najstarije odjeljenje Biblioteke formirano 1967. godine, danas posjeduje više od 12 hiljada monografskih publikacija i svake godine se obogaćuje novim naslovima.

-Prateći njihova interesovanja, Biblioteka tokom godine nabavlja nove naslove. Akcenat je upravo na našim najmlađim korisnicima i sugrađanima – istaknula je Radić, napomenuvši da je i radionica ‘Čitajmo zajedno’ jedna od aktivnosti Biblioteke, koja ima zadatak da animira najmlađe da čitaju, prelistavaju knjige i stiču naviku čitanja – podvlači Radić.

Kad je u pitanju promocija Zavičajne zbirke, koja je također jedan od najvažnijih elemenata bibliotečkog fonda, tom aktivnošću se prikupljaju i čuvaju knjige o zavičaju, odnosno o Srebrenici o kojoj su pisali ljudi koji živjeli i rođeni u tom gradu.

– Mi se trudimo da obogatimo ovaj dio fonda i da Zavičajna zbirka svake godine kroz određene aktivnosti bude promovisana – navela je Radić.

Narodna biblioteka Srebrenica prošle godine je realizirala različite aktivnosti u sklopu obilježavanja značajnih datuma te u sklopu obilježavanja dugogodišnjeg rada i postojanja. Nastavljaju i ove godine s tradicionalnim aktivnostima s ciljem promocije Biblioteke i knjižnog fonda.

Već duže vrijeme ta ustanova nagrađuje i najaktivnije čitaoce, a pored zahvalnica najaktivnijim čitaocima uručene su besplatne članske karte za 2023. i simbolični pokloni.

– Uvodom u evidenciju istaknemo najaktivnije korisnike Dječijeg odjeljenja, Pozajmnog odjeljenja za odrasle, kao i Područnog odjeljenja u Skelanima. To su korisnici koji su pročitali najviše knjiga u toku godine. Oni su simbolično nagrađeni. Pored čitanja naši korisnici su i darodavci koji tokom godine poklanjaju knjige Biblioteci, učestvujući tako aktivno u bogaćenju knjižnog fonda Biblioteke – naglašava Radić.

Jedna od novih aktivnosti je pokretanje mobilne biblioteke koja treba početi s radom u ovoj godini. Ovu ideju je podržala kancelarija OSCE-a u Srebrenici, a formiranjem mobilne biblioteke, ispunila bi se očekivanja i potrebe stanovnika koji ne žive blizu administrativnog centra Srebrenica.

-Mobilna biblioteka je pilot aktivnost Biblioteke koju ćemo ove godine da realizujemo. Naš korisnici će biti svi sugrađani koji žele da se učlane i na taj način koriste fond koji ćemo ponuditi, a akcenat je na učenicima osnove škole. U narednom periodu posjetićemo područna odjeljenja u Sasama, Osaru, Osatici, Sućeskoj i Žutici koja rade u okviru osnovne škole. U saradnji sa školom i učiteljima napravit ćemo najbolji program naših aktivnosti s djecom. Pored učenika, naši korisnici će biti i djeca iz Udruženja ‘Leptir’ te korisnici Udruženja SOS dječija djeca Srebrenica. Naša želja je da bibliotečke ustanove učinimo dostupne svima – potrctala je Radić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.