Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hit predstava

“Narodni neprijatelj” u Zenici

Studio Teatar

Tekst je napisao Henrik Ibzen, dok režiju potpisuje Nina Nikolik

Hit predstava Makedonskog narodnog teatara, „Narodni neprijatelj“ gostuje ovog petka u Zenici.

Naime, sklopu „Eko art dana Studio Teatra“ realizovat će se gostovanje  predstave  „Narodni neprijatelj“ koja je nastala u produkciji Makedonskog narodnog teatara iz Skoplja, Sjeverna Makedonija. Predstava će se odigrati u petak, 02. juna  u 19:30 sati na Velikoj sceni BNP-a Zenica.

Tekst je napisao Henrik Ibzen, dok režiju potpisuje Nina Nikolik. U predstavi igraju:

Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jena Veljanovska, Ana Arsovska, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Gjorgoski.

Predstava savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vješto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zaverenički. Istovremeno, doktorovo “stradanje”, posljedica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što- u svijetlu ovdašnjeg buđenja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine- Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje. Narodni neprijatelj otvara i važnu dilemu koja se ispituje i u aktuelnim ekološkim borbama – kako se odnositi prema nečemu što je, s jedne strane izvor zagađenja i zaraze, a sa druge glavni (nerijetko i jedini) izvor prihoda za većinu stanovništvo tog kraja?  Predstava će biti titlovana na bosanski jezik.

„Eko art dani Studio Teatra“ realizuju se uz finansijsku podršku programa kulturne saradnje CREATIVE EUROPE Culture Sub-programme Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.