mostar

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

FOTO: Mostarsko proljeće/Fena

Predstava, u dramatizaciji Vanje Ejdus, bit će odigrana u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače s početkom 20 sati

Na ovogodišnjem Mostarskom proljeću 2023. – XXV. danima Matice hrvatske Mostar u srijedu, 24. maja, s početkom 20 sati gostuje Narodno pozorište RS-a iz Banje Luke s predstavom „Gospođica“, prema djelu nobelovca Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

Predstava, u dramatizaciji Vanje Ejdus, bit će odigrana u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače s početkom 20 sati.

U predstavi glume: Slađana Zrnić (Gospođica), Nataša Ivančević (Majka, Naratorica), Snježana Mišić (Jovanka, Gospođa sa šeširom, Rođakinja, Naratorica), Bojan Kolopić (Dajdža Vlado, Ratko Ratković, Glasovi, Narator), Danilo Kerkez (Rafo, Petar Budimirović, Glasovi, Narator), Belinda Stijak (Rezika, Rođakinja, Karmensita, Naratorica), Pavle Pavić (Veso, Pop, Simo, Rođak, Muzičar u kavani, Glasovi, Narator).

Muzičari su Anastasija Marić na violini i Marko Kovačić na kontrabasu.

Vanja Ejdus istaknuo je kako se ovo Andrićevo djelo zbog svoje kompleksnosti rijetko dramatizira.

„Rad na ovoj dramatizaciji započela sam još 2009. godine, u vrlo intenzivnoj saradnji s redateljicom Đurđom Tešić, kada je nastalo nekoliko različitih verzija. Tražile smo priču, formu, stil. Probijale se kroz gusti materijal Andrićevih bravuroznih misli i uvida, da bismo, na kraju, došle do finalne dramatizacije, koja i dalje ostaje otvorena za mijenjanje i prilagodbu, jer kazalište čine ljudi koji ga stvaraju, te vjerujem da je divna ekipa koja je stvarala ovu predstavu dodala još puno slojeva koji su njima u procesu stvaranja trebali da ispričaju svoju priču. Kazalište je živa stvar, a drama predložak pozorišnim stvarateljima kreirati svoj vlastiti svijet“, poručio je Ejdus.