Međunarodni festival glumca

Narodno pozorište Sarajevo gostuje u Nikšiću s predstavom “Umjetnik u gladovanju”

VH-Umjetnik-u-gladovanju-21-5-2022-58 (1)

“Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022”, 18 po redu, održava se u organizaciji i na sceni Nikšićkog pozorišta od 7. do 13. novembra, a festival se organizira pod sloganom “Iznenadimo se poznatim”

U okviru višednevnog 18. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću sutra, 11. novembra bit će izvedena dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ova neobična adaptacija djela Franza Kafke pretočena u dramsku predstavu, koja će se 11. novembra naći na sceni Nikšićkog pozorišta, sve posjetitelje festivala će odvesti u jednu novu teatarsku dimenziju, na koju možda do sada još nisu navikli.

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” premijerno je izvedena 25. maja 2022. godine, a nekoliko mjeseci poslije odabrana je za najbolju predstava na festivalu “Novi Tvrđava teatar” u Čortanovcima.

Režiju potpisuje Alen Šimić, dramaturgiju i dramatizaciju Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović Indigo, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Autorsku ekipu upotpunjuju i čak tri asistenta režije: Ajla Bešić, Ena Kurtalić i već pomenuti Benjamin Hasić, te jedan asistent dramaturgije, Armin Behrem. U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

“Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022”, 18 po redu, održava se u organizaciji i na sceni Nikšićkog pozorišta od 7. do 13. novembra, a festival se organizira pod sloganom “Iznenadimo se poznatim”.

“Međunarodni festival glumca” je prema svojoj programskoj koncepciji, u osnovi posvećen glumi i glumcu kao osnovama dramske umjetnosti i pozorišta uopće, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na tom teorijskom, ali i praktičnom postulatu, koji na pijedestal stavlja ‘njegovo visočanstvo’ glumca utemeljen je “Međunarodni festival glumca”, koji se pod tim nazivom u Nikšiću organizirao dvanaest puta, imajući u vidu njegove ranije različite forme.