Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Sarajevo priredilo specijalnu pogodnost

nps

Za najbržih 100 osoba Barodno pozorište Sarajevo nudi slijedeću mogućnost. Za 10 KM uživajte u čak dva velika pozorišna ostvarenja.

U satiričnoj komediji “Prosjačka opera” u režiji Kokana Mladenovića, koja će na biti izvedena 10. januara 2017. u 19:30 sati i drami koja je osvojila regijon “Divlje meso” za koju režiju potpisuje Dino Mustafić čije izvođenje je planirano za 17. januar 2017. sa početkom u 19:30 sati.

O PREDSTAVI PROSJAČKA OPERA

Komad koji ćemo vam odigrati, “Prosjačka opera” Johna Gaya, napisan je 1728. godine kao kritika Walpoleove vlade, najkorumpiranje vlade u engleskoj povijesti. Vrijeme Walpoleove vlasti je vrijeme raslojavanja društva na ekstremno bogate i ekstremno siromašne. S jedne strane imate raskoš i sjaj, s druge strane – glad i bijedu. Zakoni postoje, ali se primjenjuju samo na sirotinji. Bogati mogu raditi što hoće, za njih ne postoje sudovi, kazne ili ograničenja. Politička i financijska elita plete neraskidivu mrežu koja, u spoju sa sudstvom i policijom, caruje svim segmentima društva, uključujući i organizirani kriminal. Sve je na prodaju – ljubav, poštenje, pravda, čast. Sve se prodaje i sve ima svoju cijenu. Zvuči vam poznato? Ne bi trebalo. Dame i gospodo, dobro došli u zemlju gladi, kurvi i kriminala! Dobro došli u London 1728. godine!

O PRDSTAVI DIVLJE MESO

I ako je ova drama, “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom ” novog poretka”. Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta.

NAPOMENA:
Ponuda vrijedi isključivo za direktnu kupovinu ulaznica na blagajni NPS, koja radi u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.