Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Tuzla obnavlja časopis “Pozorište”

narodno-pozoriste-tuzla

U okviru pratećeg programa Festivala Pozorišne igre BiH u Jajcu danas je upriličen razgovor o ponovnom pokretanju kultnog pozorišnog časopisa „Pozorište“, u izdanju Narodnog pozorišta Tuzla.

Specijalizirani časopisa za kulturu “Pozorište” pokrenuli su 1953 . godine rukovodioci i saradnici Narodnog pozorišta Tuzla, tadašnji direktor Radoslav Zoranović, prof. Zdravko Petrović, slikar Mensur Dervišević, književnik Derviš Sušić, novinar Vitomir Pavlović i mnogi drugi kulturni uposlenici prijeratne Tuzle.

Časopis je u početku tretirao problematiku teatra u Tuzli i drugim dijelovima BiH, ali je tematikom vrlo brzo postao respektabilno glasilo za pozorište na području cijele bivše Jugoslavije.

Časopis je ugašen uoči rata u BiH.

Novi direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić istakao je da se osjeća potreba za pokretanje ovog časopisa, kako zbog nedostatka sistematskog praćenja informacija vezanih za pozorište u BiH tako i zbog važnosti zbirnih informacija.

On je istakao da će tuzlansko pozorište biti institucija koja će stati iza časopisa, ali da se neće ograničiti samo na Tuzlu te da očekuje saradnju i podršku izvan Tuzle.

Strajo Krsmanović rekao je da je časopis „Pozorište“ bio najvažnija kulturološka člinjenica u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora o časopisu “Pozorište” također je rečeno da bi trebao imati regionalni karakter.

Časopis „Pozorište“ bi se krajem godine trebao pojaviti na web domeni pozoriste.ba.