premijera 14. decembra

Narodno pozorište za ljubitelje opere postavlja Verdijevog “Don Carla”

nps

Na najavnoj pres konferenciji direktor te teatarske kuće Izudin Bajrović istakao je da je svaka Verdijeva opera praznik kad se postavlja na scenu

Narodno pozorište Sarajevo ovu godinu završava premijerom opere Giuseppea Verdija “Don Carlo”, koja će biti upriličena u subotu, 14. decembra.

Na najavnoj pres konferenciji direktor te teatarske kuće Izudin Bajrović istakao je da je svaka Verdijeva opera praznik kad se postavlja na scenu.

V.d. direktor Opere Dario Vučić istakao je da je ta opera zadnji put postavljena 1963. godine u Sarajevu. Naglasio da je riječ o operi iz takozvanog željeznog repertoara, naglasivši da Verdijeve opere spadaju u teži operni repertoar.

Također je naglasio da je u realizaciji te grandiozne opere uz domaće umjetnike učestvovalo i sedam gostiju, i to iz Hrvatske, Njemačke, Srbije i Grčke.

Gost dirigent iz Hrvatske Ivo Lipanović istakao je da to operno djelo ima specifičnu težinu, između ostalog i zbog dužine za koju je potrebna velika koncentracija.

On je, obraćajući se prisutnim novinarima donekle u šali, a vjerovatno i u zbilji, rekao da napišu u izvještajima kako opera jeste duga ali da je vrlo zanimljiva te da se moli publika da ne odlazi na prvoj pauzi, nego da ostane, jer će imati šta vidjeti.

Lipanović je tom prilikom uputio pohvale sarajevskim opernim solistima, ali i horu Opere Narodnog pozorišta i orkestru Sarajevske filharmonije.

Režiser, također gost iz Hrvatske, Goran Golovko naveo je uz sve pohvale sarajevskim umjetnicima, da u toj operi nema praznog hoda. On je kazao da ako se prati Verdijeva muzika svaka nota ima svoju muzičku i dramaturšku vrijednost.

Golovko smatra da je postaviti operu “Don Carlo” u Sarajevu velika čast i odgovorost, jer “osim o ljubavi govori o vojnoj i političkoj opresiji koja svojim složenim i nemilosrdnim mehanizmima melje naše emocionalne sklopove, a Sarajevo je grad preko čijih se leđa lome svi politički interesi i konflikti poznatog nam svijeta”.

Sa pres konferencije također su upućene pohvale za ostvarena rješenja i kućnom scenografu Josipu Lovrenoviću, te kostimografu Mladenu Radovnikoviću iz Hrvatske.

U operi “Don Carlo” pjevačko umijeće će pokazati: Ivan Šarić, Adema Pljevljak-Krehić/Katarina Kikić, Stjepan Franetović k. g. Hrvatska/Amir Saračević, Sanja Anastasia k. g. Njemačka/Sonja Milenković Theodosiou k. g. Grčka, Marko Kalajanović/Vladimir Andrić k. g. Srbija, Leonardo Šarić, Melisa Hajrulahović-Tomić/Aida Čorbadžić, Nedim Bašić, Ileš Bečei, Dragana Glumac/Dunja Gelineo Kajević uz podršku Hora Opere Narodnog pozorišta i Orkestra Sarajevske filmarmonije.

Prva repriza opere “Don Carlo” planirana je za ponedjeljak, 16. decembar.