Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

18. po redu

Naslovnica novog broja “Glasnika NUBBiH” posvećena Aidi Buturović

l_6a09fa0fa413071c350cc0da6f794598

Korice 18. broja “Glasnika NUBBiH” posvećene su liku nekadašnje bibliotekarke Nacionalne biblioteke BiH Aide Buturović (1959-1992), tragično preminuloj u artiljerijskom napadu na Sarajevo krajem augusta 1992. godine, nakon granatiranja NUB-a BiH u zgradi Vijećnice

Objavljen je novi broj biltena “Glasnik Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine” iz Edicije Memoria Bosniaca, koji prezentira i sumira najvažnije i nareprezentativnije aktivnosti Biblioteke u protekloj godini, saopćeno je iz NUB-a BiH.

– Ponosni smo što unatoč nedostatku političke i društvene, sistemske i programske agende, naporom i zalaganjem ponajviše njenih radnika i rukovodstva, odolijeva teškim kulturno-društvenim prilikama i iznalazi unutarnje resurse i snage za efikasan i plodonosan rad u misiji razvoja nauke, obrazovanja i kulture bosanskohercegovačkog društva u cjelini – riječi su glavnog i odgovornog urednika “Glasnika” Ismeta Ovčine.

U saopćenju NUB-a BiH se navodi da između raznovrsnih aktivnosti koje čine promocije, izložbe, okrugli stolovi, seminari, posjete, sastanci, ostvarene saradnje i druga stručna, kulturna, obrazovna i naučna dešavanja, smatraju značajnim istaknuti obilježavanje 30. godišnjice stradanja NUBBiH, prigodnim programom u matičnoj zgradi Biblioteke, Vijećnici, koja je kako se nadamo samo privremeno “oduzeta” Biblioteci. Pored toga, bitno je istaknuti i obilježavanje 77. godišnjice kontinuiranog rada i postojanja NUBBiH u misiji kulture, obrazovanja i nauke.

Korice 18. broja “Glasnika NUBBiH” posvećene su liku nekadašnje bibliotekarke Nacionalne biblioteke BiH Aide Buturović (1959-1992), tragično preminuloj u artiljerijskom napadu na Sarajevo krajem augusta 1992. godine, nakon granatiranja NUB-a BiH u zgradi Vijećnice.

Portret na koricama je djelo italijanske slikarke Laure Scalera.

Novo izdanje Glasnika NUBBiH bit će predstavljeno na 34. Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023 (12. – 17. aprila 2023.) u Skenderiji.

Bilten “Glasnik NUBBIH” pokrenut je 2010. godine. Do 2014. godine “Glasnik” je izlazio dva puta, a potom nastavlja izlaziti jedanput godišnje. Sadrži informacije o stručnim, kulturnim, obrazovnim i naučnim dešavanjima, aktivnostima i manifestacijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a popraćen je prilozima o novim praksama i aktuelnostima iz bibliotečke profesije te korisnim linkovima, saopćeno je.