Kultura

Nastavljeno snimanje filma “Žaba”

07/12/2016

Nakon što je završena prva sedmica snimanja filma “Žaba” reditelja Elmira Jukića danas je na setu filma u Sarajevu ekipa ugostila predstavnike medija s kojima je podijelila utiske o tom ostvarenju.

Ovo je prvi film reditelja Elmira Jukića koji je realizovao, a na osnovu istoimene višestruko nagrađivane predstave “Žaba” koja će 26. decembra zaokružiti devet godina izvođenja i koja je stekla kultni status.

Reditelj Elmir Jukić je predstavnicima medija rekao da mu je drago što je konačno počelo snimanje filma koji se najavljuje već duže vrijeme.

Producent filma iz Refresh produkcije Ademir Kenović navodi da bi snimanje filma, koje je počelo 1. decembra, trebalo trajati do kraja godine.

Smatra da se proces snimanja realizira po planu te da će početkom iduće godine BiH imati još jedan dobar film.

Glavnu ulogu tumači Emir Hadžihafizbegović koji je istakao da je današnje snimanje počelo u šest sati ujutru, ali da je i pored hladnoće ekipi toplo oko srca jer se najzad snima film “Žaba”.

– Ono što je zanimljivo jeste da 26. decembra obilježavamo devet punih godina igranja “Žabe”. Približavamo se 250. izvedbi predstave – kaže Hadžihafizbegović, dodavši da već četiri do pet godina postoji ideja da se po istom tekstu napravi i filmsko ostvarenje.

Smatra da je “glavni krivac” za to pisac teksta “Žaba”, dramaturg u zagrebačkoj “Gavelli” Dubravko Mihanović.

Mišljenja je da ovaj film predstavlja univerzalnu priču o potrazi za smislom.

Direktor fotografije Dejan Dimeski iz Makedonije ističe da prvi put radi u Bosni i Hercegovini i Sarajevu te je uz pohvale ekipi rekao da očekuje dobar film.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović, a pojavit će se i Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić i drugi.

Film su podržali Fond za kinematografiju BiH i Evropski filmski fond Eurimages, a bit će realizovan u koprodukciji sa Skopje Film Studiom (Makedonija), Living Pictures (Srbija) i Propeler filmom (Hrvatska).

Producent je Ademir Kenović, a ostvarenje je okupilo i profesionalce iz čitave regije – direktor filma je Branko Šimunac (BiH), direktor fotografije Dejan Dimeski (Makedonija), production dizajner Mario Ivezić (HR), ton snimatelj Igor Popovski, kostim Lejla Graho (BiH), šminka Lamija Hadžihasanović (BiH). Scenarij potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić.

Komentari