Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Naučni skup posvećen Mirku Kovaču i Aliji Isakoviću

17/04/2018

U organizaciji Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i U.G. Slovo Gorčina iz Stoca 19. i 20. aprila održat će se naučni skup posvećen obilježavanju osamdeset godina od rođenja Mirka Kovača i dvadeset godina od smrti Alije Isakovića.

Svečano otvaranje skupa predviđeno je za 9:30 sati na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

U sklopu znanstvenog skupa, u četvrtak, 19. aprila , u 19 sati u Ćorovića kući održat će se promocija romana “Hodža straha” Damira Ovčine. Roman je nagrađen književnom nagradom “Mirko Kovač” za najbolji roman 2016.

Rad znanstvenog skupa odvijat će se u okviru Sekcije za znanost o književnosti i kulturi čije će istraživanje biti usmjereno na književni opus Mirka Kovača i književni opus Alije Isakovića te Sekcije za znanost o jeziku čije će istraživanje biti usmjereno na široko postavljeno lingvističko, književnojezično i stilističko određenje umjetničkog izraza Mirka Kovača i Alije Isakovića.

Nakon znanstvenog skupa “Slovo o Maku”, posvećenog velikanu poetske riječi Maku Dizdaru upriličenog u svibnju 2012. godine, znanstvenog skupa posvećenog Aleksi Šantiću, A. B. Šimiću i Zuki Džumhuru održanog u travnju 2014. godine, te znanstvenog skupa o književno umjetničkom djelu Hamze Hume održanog u aprilu 2016. godine, organizatori nastavljaju tradiciju obilježavanja jubileja književnih umjetnika koji su rođenjem i djelom vezani za Bosnu i Hercegovinu, a napose za Hercegovinu.

Angažmanom organizatora i financijskom potporom Federalnog ministarstva znanost i obrazovanje 2013., 2015. i 2017. godine objavljeni su zbornici radova s prethodnih skupova, navodi se u priopćenju Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.