Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučni skup povodom 100. godišnjice rođenja kompozitora Avde Smailovića

naucni skup

Sedmi Internacionalni festival “Muzika na žici”, Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Muzikološkim društvom FBiH danas su u Sarajevu organizirali jednodnevni naučni skup u povodu 100. godišnjice rođenja bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

Na ovom skupu deset izlagača iz BiH, Hrvatske i Slovenije govorit će o kompozitorskom opusu Avde Smailovića kroz umjetničku, ali i naučnu dimenziju.

– Cijela porodica Smailović je značajna po umjetnosti, pedagogiji i muzici Bosne i Hercegovine – izjavio je dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Senad Kazić.

Također je dodao da Muzička akademija ima zadatak da svake godine obilježava značajne jubileje važnih kompozitora.

Šefica Odsjeka za muzikologiju Lana Pačuka navodi da ovim skupom Muzikološko društvo i Institut za Muzikologiju Muzičke akademije, pored naučne dimenzije, daju doprinos značajnom jubileju za muziku BiH.

Bosanskohercegovacki kompozitor Avdo Smailović rođen je 14. augusta 1917. godine u Visokom, a umro 22. februara 1984. u Sarajevu.

Smailovićev kompozitorski opus žanrovski i stilski je raznovrstan. Obuhvata harmonizacije narodnih napjeva i komade za duvačke orkestre, vokalnu liriku i horove.

Njegova najznačajnija djela su “Probuđena kasaba”, “Lirika sa pepela” te “Mostarska simfonija”.