Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednica izdavača/nakladnika

Nedopustivo smanjenje sredstava za obrazovanje i nauku u rebalansu budžeta FBiH

knjige

Ovogodišnjim prijedlogom rebalansa budžeta F BiH značajno su umanjena i ionako skromna sredstva ranije predviđena za obrazovanje i nauku

Zajednica izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine okuplja najvažnije profesionalne izdavače u Bosni i Hercegovini. Svi naši članovi žive isključivo od izdavaštva i kriza izazvana pandemijom korona virusa dramatično je pogoršala njihovu ionako lošu poziciju. Iako pokušavamo iznaći alternativne modele poslovanja, prodaja knjiga je dramatično pala, a objavljivanje novih naslova do daljnjeg je obustavljeno. U više navrata i prije izbijanja korona-krize apelirali smo na vlade da ciljano i sistemski pomognu bh izdavaštvu.

Ovogodišnjim prijedlogom rebalansa budžeta F BiH značajno su umanjena i ionako skromna sredstva ranije predviđena za obrazovanje i nauku, što je u potpunoj suprotnosti sa evropskim trendovima gdje vlade izdvajaju dodatna sredstva kako bi se spasila kreativna industrija i očuvao nivo kulturnog stvaralaštva. Drastično umanjenje sredstava predviđenih za obrazovanje i nauku smatramo nedopustivo i pozivamo Federalni parlament da ne prihvati smanjenje. Vlade na svim drugim nivoima pozivamo:

  1. da sredstva za obrazovanje i kulturu ne umanjuju ili ne usmjerava u druge svrhe;
  2. da se na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou formiraju posebni fondovi za kreativnu industriju s ciljem pružanja urgentne pomoći izdavaštvu i drugim granama kreativne industrije kako bi se preduprijedio bankrot i otpuštanje radnika.