Kultura

Mostarsko ljeto

Nela Lučić prvi put pred bh. publikom izvela monodramu “Jer ja sam pobijedila”

07/07/2022

Lučić je inače porijeklom iz Bugojna, ali već dugi niz godina živi u Italiji

U okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”, glumica Nela Lučić u srijedu navečer prvi je put nastupila u BiH s monodramom “Jer ja sam pobijedila”, u režiji Luca Gaeta.

Lučić je inače porijeklom iz Bugojna, ali već dugi niz godina živi u Italiji.

“Možemo reći da sam odrasla u Italiji, jer sam u Italiji od 90-tih. Dakle, malo prije rata smo otišli, jer je moj tata dobio posao zbog čega smo se preselili. Ovo je prvi put da igram u Bosni i Hercegovini. Monolog, monodrama, se rodio na talijanskom. Luca Leone piše na talijanskom, naravno, iako piše o BiH i već smo ga izvodili više od 15 puta u Italiji. Moram reći da je jako lijepo da se monodrama sviđa, odnosno, da jednostavno dopire do publike”, poručila je glumica Nela Lučić.

Ona u monodrami prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hašečić kroz rat i neposredno nakon rata u razdoblju od 1992. do 1996. Niti u jednom trenutku Lučić se ne usuđuje “glumiti” Bakiru, ona se jednostavno poistovjećuje s patnjom i naknadno s borbom ove izuzetne žene, a kroz nju, sa svim ostalim žrtvama rata i ratova.

Glumica je kazala kako je monodrama ustvari svjedočenje jedne izvanredne žene koja se zove Bakira Hašečić, čiju je priču prepričao talijanski autor Luca Leone u svojoj knjizi “Višegrad: mržnja, smrt, zaborav”, gdje je jedno poglavlje posvetio Bakiri, priopćeno je s Mostarskog ljeta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.