Kultura

BHRT

Nevesinje posjeduje čak tri hiljade stećaka

03/10/2020

Stećci kao posebnost ovih prostora, pa i nekropola Kalufi 2016. godine uvršteni su na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine

Na području Nevesinja evidentirano je čak tri hiljade stećaka. To je najviše stećaka na području jedne opštine. Zbog toga se ovaj grad naziva i prijestonicom stećaka. Najveća nekropola je u selu Krekovi, na lokalitetu Kalufi, udaljena od centra Opštine oko 12 kilometara.

Najbrojniji i najznačajniji kulturno-istorijski spomenici na području Оpštine Nevesinje su nekropole. U nekropoli Kalufi nalazе se 464 stećka, a većina ih je u obliku ploče, neki su u obliku sanduka, a tri su sarkofaga. Na 44 stećka nalaze se ukrasi. Okvirno potiču iz 14. i 15. vijeka.

Nekropola Kalufi predstavlja i turističku atrakciju Nevesinja, pa je do nje asfaltiran pristupni put. Stećci kao posebnost ovih prostora, pa i nekropola Kalufi 2016. godine uvršteni su na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine. Nažalost, dosta stećaka je utonulo u zemlju, a dio je oštećen ili prevrnut.

Bosna i Hercegovina je bogata spomenicima koji su, nažalost, u veoma lošem stanju. S obzirom na manjak sredstava za taj vid održavanja kulture identiteta i istorije, naši sagovornici apeluju na upoznavanje lokalnog stanovništva sa značajem onoga što oni imaju u svojoj blizini, jer su oni i do sada bili najbolji čuvari onoga što su nam preci ostavili.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.