Nezirović: Najvažniji projekt MC “Pavarotti” je muzička klinička terapija

pavarotti nezirovic

U povodu 20. obljetnice rada Muzičkog centra “Pavarotti”, koja je protekle sedmice obilježena nizom kulturnih događanja, direktor tog centra Elvedin Nezirović izdvojio je projekt muzičke kliničke terapije jednim od najvažnijih projekata koje je taj centar napravio u svom dosadašnjem djelovanju.

– S obzirom da je Mostar u to vrijeme, 1997. godine, imao najveći broj djece s posljedicama ratnih trauma, klinička muzička terapija obavila je zaista odličan posao i s pravom mogu reći da je to bio naš najvažniji projekt – kazao je Nezirović za Fenu.

U proteklih 20 godina rada “nakupilo” se mnogo programa i aktivnosti, ocijenio je direktor “Pavarottija”, posebno izdvojivši dva projekta, i to Mostar Blues & Rock Festival (MBRF) i Gitarijadu.

Pored toga, Muzički centar “Pavarotti”, u čije je programe godišnje uključeno više od 400 polaznika, nudi različite obrazovne i kreativne aktivnosti za djecu i mlade, prilagođene uzrastu polaznika i njihovim sposobnostima te različite umjetničke programe u cilju razvoja kulturnog života lokalne zajednice.

Direktor “Pavarottija” ocijenio je kako je ta institucija bila i ostala – mjesto slobode i tačka u kojoj se spajaju i premrežavaju domaće i svjetske kulture i supkulture te kako je uvijek bila spremna da spaja i promovira pozitivne vrijednosti u društvu.

Pozvao je sve nivoe vlasti da pomognu rad Centra kako bi se mogli ispuniti bar osnovni uslovi , ukazavši pritom i na staru i oronulu zgradu Centra koju je potrebno žurno sanirati.

Ovogodišnja obljetnica “Pavarottija”, obilježena je dvodnevnim programom koji je završen koncertom na kojem su nastupili bariton Ferdinan Zovko i pijanistice Meliha Kolukčija i Sara Skopljak.

Koncertu je nazočila Nicoletta Mantovani, udovica Luciana Pavarotti, jednog od utemeljitelja Muzičkog centra Pavarotti.

Tom prigodom, Nicoletta Mantovani kazala je kako je ta mostarska ustanova bila jako važna za njezinog pokojnog supruga, koji je i sam bio dijete rata.

Muzički centar “Pavarotti” otvoren je 1997. na inicijativu organizacije War Child UK, a njegovo utemeljenje podržali su slavni italijanski tenor Luciano Pavarotti, Brian Eno, članovi benda U2 i drugi svjetski muzičari.

U dvadeset godina postojanja stotine djece prošlo je različite obrazovne i kreativne aktivnost, a na muzičkim manifestacijama u Muzičkom centru “Pavarotti” nastupila su brojna poznata domaća i svjetska imena.