No Borders Orchestra na turneji “Balkan Season 2018”

No Borders Orchestra

No Borders Orchestra (NBO), ansambl u kome sviraju vrhunski profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, u augustu ove godine održat će veliku regionalnu turneju “Balkan Season 2018”.

Kao otjelotvorenje svega onoga što ideja moderne Evrope znači: raznovrsnost, integracija i duh prijateljstva, orkestar će održati četiri koncerta – u Budvi 17. augusta, u Prizrenu 18. augusta, u Beogradu 22. augusta te radionicu i koncert u Sarajevu 20. augusta.

Ovogodišnjim koncertima No Borders Orchestra započinje projekat “Balkan Season”, sa kojim će svake godine ići na regionalnu ljetnju turneju. Orkestar se trenutno nalazi u Kotoru u Crnoj Gori, gdje će i započeti turneju koncertom u Budvi. Dvojica vrhunskih muzičara nastupit će kao solisti – violinista Stanko Madić i violista Saša Mirković. Dirigent je Premil Petrović, koji je ujedno i umjetnički direktor NBO.

Vrhunski kvalitet orkestra je direktan odraz onoga što NBO vjeruje da zapadni Balkan, ali i Evropa, mogu postići samo kada su ujedinjeni tolerancijom, poštovanjem različitosti i zajedništvom. Zato će No Borders Orchestra zajedno sa sarajevskom organizacijom “Mali Mozart” koja se bavi muzičkom edukacijom djece, održati radionicu za djecu i mlade od 12 do 18 godina u Sarajevu 20. augusta, o saradnji i prijateljstvu u muzici i društvu, saopćeno je iz Universal Music Serbia.