Stockholm

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Peteru Handkeu (FOTO)

ELcKB18XYAMV98G

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima

U “Konserthusu” (Koncertnoj kući) u Stockholmu dodijeljene su Nobelove nagrade za 2019. godinu. Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i iz Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjeli Nobelove nagrade iz područja fizike, medicine, hemije, književnosti i ekonomije prisustvovali su brojni članovi švedske kraljevske porodice i visoke zvanice. Nagrade, čiji su dobitnici objavljeni u septembru uručio je švedski kralj Carl Gustav.

Protesti zbog Nobelove nagrade Handkeu: “To je sramota za cijelo čovječanstvo” (FOTO)

Dobitnici Nobelove nagrade nagrađeni su diplomom, Nobelovom medaljom i nagradom od 9 miliona švedskih kruna (oko 900.000 eura).

Nobelovu nagradu u oblasti fizike dobili su James Peebles, Michel Mayor i Didieer Queloz, u oblasti hemije John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino, u oblasti medicine William G. Kaelin Jr, Gregg L. Semenza i Peter J. Ratcliffe, i ekonomije Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer.

Emir Suljagić iz Stockholma: Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost